Сьогодні на аукціоні з продажу необробленої деревини у Рівному ви знайдете в основному великі лоти – обсягом від 150 куб. м або з початковою вартістю у 200 тис. грн. Завдяки прийнятій урядом Постанові №1178, щонайменше чверть від планового обсягу заготівлі найбільші українські лісгоспи зобов’язані реалізовувати через електронні аукціони Прозорро.Продажі. Такий крок допоможе вивести ринок з тіні, забезпечить чесну конкуренцію між учасниками та дозволить встановити на заготовлений ліс справедливу ринкову ціну.

Головні відмінності прямих договорів та прозорого аукціону з продажу необробленої деревини у Рівному та інших містах України

Досить довго необроблена деревина у м. Рівне, як власне і по всій Україні, продавалася шляхом укладення так званих «прямих договорів». Продавець (лісгосп) і покупець (деревопереробне підприємство) підписували їх без проведення самої процедури торгів. Як наслідок – перші необґрунтовано завищували ціни або пропонували гарантовано обійти всіх конкурентів в обмін на хабар. Повна закритість таких угод нерідко призводила до того, що відповідальні держструктури не мали ніякого уявлення про реальні ціни і обсяги, також нерозголошеною залишалася і інформація про кінцевого покупця.

Змінити правила гри на ринку – завдання складне, але цілком реальне. До цієї ініціативи активно долучилися Державне агентство лісових ресурсів, Міністерство захисту довкілля і природних ресурсів та ДП «Прозорро.Продажі». Наразі уряд успішно реалізовує експериментальний проект, за яким на електронний аукціон з продажу необробленої деревини у Рівному та інших містах України лісгоспи зобов’язуються виставляти мінімум 25% від запланованого місячного обсягу заготівлі.

Мета даного нововведення:

• повністю простежити всю послідовність дій, які виконують лісові господарства під час реалізації різноманітної деревної сировини;
  • проаналізувати, наскільки адекватними є встановлені ціни;
  • дізнатися, чи вигідно виставляти у Рівному на аукціон з продажу необробленої деревини лише великі лоти.

Продаж необробленої деревини на прозорому аукціоні у Рівному – зареєструватися на сайті sale.ueex.com.ua

Поки що дані, отримані з офіційних джерел, свідчать про успіх пілотного проекту з реалізації необробленого лісу у Рівному та інших містах України на аукціонах Prozorro.Sale. За вісім місяців на спеціальних майданчиках на зразок ТБ «Українська енергетична біржа», що мають офіційну акредитацію, відбулося більше тисячі онлайн-торгів. Сумарний прибуток від проданої сировини складає 247 млн. грн., з яких більше 8 млн. грн. сплатили наші клієнти.

Враховуючи це, влада вирішила переглянути діючи норми, зокрема, реалізовувати через електронні майданчики Прозорро.Продажі абсолютно весь ліс, заготовлений українськими лісгоспами, скасувати реєстраційні внески для учасників торгів, заздалегідь публічно висвітлювати графік наступних аукціонів та багато іншого.

Якщо ви хочете прийняти участь у прозорому аукціоні з продажу необробленої деревини у Рівному чи якомусь іншому місті нашої країни, довіртеся професіоналам майданчика sale.ueex.com.ua. Слідкуйте за оновленнями за допомогою Email-розсилки або оберіть відповідну категорію у Telegram-боті – це допоможе вам отримувати найсвіжішу інформацію про появу нових торгів.