11-12 жовтня 2018 року в Києві під егідою Європейської федерації енергетичних трейдерів (EFET) та за спонсорської підтримки Української енергетичної біржі пройшов Четвертий Український газовий форум.

Особливістю даного заходу є те, що газовий форум являється чи не єдиним дійсно незалежним майданчиком для зустрічі учасників газового ринку. Головною темою заходу було питання створення Східноєвропейського енергетичного хабу як запоруки енергетичної безпеки країн регіону. Його відвідали представники провідних іноземних та українських газових компаній, експерти, представники державної влади тощо. Форум відрізняється від інших подібних заходів високим фаховим рівнем доповідачів та структурними професійними дискусіями щодо вирішення питань діяльності газового ринку.

Панель присвячена питанням запровадження біржової торгівлі для встановлення справедливих цін викликала особливу цікавість у присутніх за рахунок своєї неабиякої актуальності. Голова Біржового комітету Української енергетичної біржі говорив про проблеми та перспективи біржової торгівлі природним газом в Україні. Олексій Дубовський розповів про вклад Української енергетичної біржі в розвиток ринку загалом та в запровадження короткострокового ринку газу зокрема, охарактеризував існуючу модель ринку, а також надав приклади вибору успішних його моделей. Голова Правління УЕБ також окреслив свої плани та наголосив на своїй повній готовності вже в найближчий час запустити короткостроковий ринок природнього газу. Здобутки та внесок Української енергетичної біржі у розвиток конкурентного ринку газу України були високо оцінені експертною спільнотою. Обрана тема була дуже актуальною і викликала палку дискусію, оскільки функціонування газового хабу без біржі є неможливим. Члени біржового комітету Української енергетичної біржі також були присутні на заході та брали активну участь в обговореннях.

"Головне – те, що ми почули від професіоналів ринку та європейських фахівців - це те, що ми рухаємося в правильному напрямку і наші здобутки важко недооцінити. Ми, не залежно від політичних процесів чи етапів просування реформ, самостійно почали інтегрувати кращі світові практики на Український ринок. УЕБ готова забезпечити функціонування енергетичного біржового ринку відповідно до європейського зразка та забезпечити належний рівень прозорості та безпеки транзакцій" - прокоментував свою участь Олексій Дубовський.

Українська енергетична біржа вдячна організаторам форуму за організацію платформи для зустрічі з провідними експертами газового ринку та можливість висловити власну думку щодо актуальних питань.