Підсумовуючи серпневі результати аукціонів з необробленої деревини, які відбувалася на Українській енергетичній біржі, варто відмітити, що учасники ринку продемонстрували велику зацікавленість до даного сегмента ринку. Додатковою перевагою біржової торгівлі є те, що завдяки прозорій і вільній конкуренції лісовим господарствам вдалося заробити додатковий дохід.

За серпень на торгах УЕБ за напрямком необроблена деревина було досягнуто таких результатів:

• на торги необробленої деревини виставлено 502 909,25 куб. м.;
  • реалізовано необробленої деревини 466 139,95 куб. м.;
  • виставлено необробленої деревини на загальну суму 1 065 287 833 грн. з урахуванням ПДВ;
  • реалізовано необробленої деревини на загальну суму 1 382 242 267 грн. з урахуванням ПДВ;
  • держава отримала додатковий дохід на 316 954 434 грн. з урахуванням ПДВ більше відносно виставленої на торги початкової вартості необробленої деревини.

Максимальне зростання стартової ціни було зафіксоване на рівні 530%. Враховуючи, що крок аукціону складає 1% максимальна кількість кроків була по дубу звичайному – 530; твердолистяні – 485; граб звичайний – 426; сосна звичайна – 345; хвойні – 335; ясен звичайний – 291; вільха чорна – 283.

Найбільший об’єм реалізації відбувся у Київській, Черкаській, Тернопільській, Рівненській, Житомирській та інших областях. На графіку нижче зображено 10 найбільших областей з реалізації необробленої деревини. Кількість учасників, які придбали необроблену деревину на аукціонах Української енергетичної біржі склала більше 800. На торгах були представлені такі породи дерева як сосна звичайна, дуб звичайний, береза повисла, ясен звичайний, граб звичайний та багато інших.

«За підсумками місяця роботи ринку необробленої деревини було зафіксоване помітне збільшення зацікавленості учасників до біржової торгівлі, всі бажаючі активно проходять процедуру акредитації та вже торгують значними обсягами деревини, – підкреслив заступник генерального директора ТОВ «УЕБ» Костянтин Шевчук. – Сьогодні ми спостерігаємо зростання в Україні біржового сегменту та розуміння учасниками ринку усіх переваг біржової торгівлі. Оскільки необроблена деревина має всі підстави вважатися стандартизованим товаром, то відповідно має продаватися на біржі» – додав Шевчук.