Початок квітня ознаменувався в’ялістю торгівлі на європейських біржах, спотові ціни поставок наступної доби та протягом доби почали стрімко знижуватися. Однак після свят і з приходом потепління прогнозованого падіння цін не сталося, вони стрімко зростали на всіх майданчиках. Загалом подорожчали всі без вийняту енергоресурси через ряд геополітичних та економічних факторів. Баумгартен та Угорщина лишалися найдорожчими газовими хабами по стоповим цінам.

Середні денні спотові ціни та ціни поставок наступного газового місяця на NCG, євро/МВТ-год.


Ситуація в Україні не дуже відрізняється. За квітень Українська енергетична біржа провела 21 торгову сесію з торгівлі природним газом, було укладено 94 угоди на загальну суму 168 333 875,80 грн. Ціни на ресурс квітня варіювали від 8 455 грн./тис. куб. м. до 8 871 грн./тис. куб. м. Ціна квітня на сьогодні 8 647,78 грн./тис. куб. м., а травня - 8 753,68 грн./тис. м. куб. Останнім часом «Нафтогаз» пропонує ресурс помітно дорожче, ніж добувні компанії, які торгують на Українській енергетичній біржі. 20.04.18 НАК "Нафтогаз України" опублікувала новий прейскурант, чинний з 1 травня 2018 року, порівняно з цінами квітня, травневі збільшено на 5,2-5,5% (в попередньому релізі Нафтогазу збільшення передбачалося на рівні 7,4 – 9,8%). Ціна балансування, яка застосовуватиметься "Укртрансгазом" при наданні послуг балансування за березень та при розрахунку рівня фінансового забезпечення у період з 16 квітня до 15 травня 2018р. складає 11 949,60 грн./тис. куб. м.


В останній тиждень квітня на Українській енергетичній біржі розгорну¬лась активна торгівля природним газом з ресурсів квітня та травня. Зокрема, на торгах дебютувала ПАТ "Укрнафта", що до цього весь свій ресурс спрямовувала на "Дніпроазот" за договором оренди ви¬робничих потужностей. Впродовж тижня "Укрнафта" реалізувала 8 млн. куб. м. квітневого газу. Також на УЕБ з’явилася нова компанія зі своїм ресурсом – ТОВ "ТАС Енергія країни". Впродовж останнього тижня були багато пропозицій квітневого газу від інших учасників, причому ціни наприкін¬ці тижня зменшились в порівнянні з цінами початку тижня на 100-150 грн./ тис. куб. м.