Світові тенденції: Минулий місяць ознаменувався різким стрибком цін на світовому енергетичному ринку. Перший тиждень квітня пройшла з падінням оптових цін на газ на $ 2-3. Але після великодніх свят торги деякими енергоресурсами поновилися і показали істотне зростання в ціні. Вугілля і нафта дорожчали через геополітичну ситуацію на Близькому Сході. Вперше за останні місяці вугілля Південної Африки стало найдорожчим серед експортних марок, випередивши краще за характеристиками австралійське вугілля. Старання міжнародної спільноти щодо припинення зростання цін на нафту поки не дали результатів і вона продовжує зростати, підтягуючи за собою і ціни на природний газ. Він дорожчав на всіх хабах під впливом не тільки політичних, а й економічних чинників: скорочення видобутку і чистий імпорт в Нідерландах, аварії в Норвегії і зупинки на обслуговування лівійського Mellitah. Квітень на європейському ринці енергоресурсів закрився такими показниками: нафта Dated Brent, (38 API) 74,33 дол.США/барель, газойль, 0,1% сірки 652,50 дол.США/мт, вугілля різного походження, яке реалізується в Європі 81,81 дол.США/мт, південноафриканське вугілля 94,22 дол.США/мт, австралійське вугілля 93,44 дол.США/мт.

Ситуація на біржі в Україні: На Українській енергетичній біржі (УЕБ) за квітень було реалізовано 19 283,189 тис. м. куб. природного газу, 3 515 тонн нафтопродуктів, 16 760 тонн скрапленого газу, 510 тисяч тонн вугілля і більше 800 тонн сировини та іншої продукції.

Ціна вугілля в квітні істотно зросла, що пояснюється рядом факторів: зростання світових цін та підвищення Міністерством енергетики та вугільної промисловості вартості вугілля державного видобутку до рівня 2 535 грн./т без урахування ПДВ і витрат на транспортування. У документах Міністерства відзначається, що середня собівартість 1 тонни державного вугілля в 2018 році становить 2 937,3 грн. за тонну, тому зростання цін може тривати і далі. У квітні ціна високолеткого вугілля на УЕБ на умовах DDP варіювалася від 2 500 до 2 535 грн. за тонну без урахування ПДВ.

Так само за квітень на УЕБ було реалізовано 16,76 тис. тонн скрапленого газу, в т. ч. 1 тис. тонн на відновлених спеціалізованих аукціонах з продажу скрапленого газу для потреб населення. Ціновий діапазон квітня був на рівні 18 226 -19 866 грн./тонна.

Через збільшення обсягу імпорту СВГ в березні і зниження вартості імпортного паритету, було зафіксовано зниження ціни на торгах УЕБ в першій половині квітня. У той же час проблеми з енергетичною митницею в період з 13 по 16 квітня сприяли зростанню ціни у другій половині місяця на 700 грн./т і ще на 660 грн./т перед початком травневих свят. На високому попиті на ринку зіграла ТОВ "ЦЕНТРНАФТОГАЗПОСТАЧ", яке провели 24 квітня на УЕБ дебютні торги з реалізації скрапленого газу, результатом яких стала реалізація всього виставленого обсягу (280 тонн) за середньозваженою ціною 20 900 грн./т, що на 400 грн./т дорожче за стартову ціну торгів.

За квітень УЕБ провела 21 торгову сесію з торгівлі природним газом, було укладено 94 угоди на загальну суму 168 333 875,80 грн. Ціни на ресурс квітня варіювали від 8 455 грн./тис. куб. м. до 8 871 грн./тис. куб. м. Ціна квітня на сьогодні 8 647,78 грн. /тис. куб. м., а травня - 8 753,68 грн./тис. м. куб. Останнім часом "Нафтогаз" пропонує ресурс помітно дорожче, ніж видобувні компанії, які торгують на українській енергетичній біржі.