21 липня відбулися перші в Україні торги деревиною відповідно до нового Закону «Про товарну біржу» згідно із ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення залучення інвестицій та запровадження нових фінансових інструментів» від 19.06.2020 №738-ІХ. Ліцензованою біржою, яка відкрила цей напрямок торгів за новими правилами, стала ТОВ «Українська енергетична біржа».

Змінені правила організації торгів передбачають, що усі учасники (як організатори-лісокористувачі, так і потенційні інвестори-деревообробники) повинні пройти акредитацію, тобто набути статус непостійного члена біржі відповідно до вимог Регламенту шляхом укладання договору оренди біржового місця з постійним членом товарної біржі. І лише після цього організатори зможуть виставляти лоти на продаж, а покупці подавати заявки на участь в аукціонах.

«Найтяжче в нових умовах було організувати перші торги. Адже на наступні аукціони уже акредитовані учасники лише подаватимуть заявки, а акредитацію проходитимуть тільки нові. На перші ж торги потрібно було відразу акредитували більше ста деревообробників та десятки лісокористувачів. Проте досвідчені менеджери, які уже роками займалися організацією біржових торгів необробленою деревиною на Українській енергетичній біржі, відмінно впоралися із завданням і у обмежені терміни за три тижні (відколи біржа отримала ліцензію) змогли організувати повноцінні та успішні торги», – підсумовує заступник генерального директора ТОВ «УЕБ» Костянтин Шевчук.

На перші торги за новим законодавством було виставлено 165 лотів, із яких 97% успішно реалізували. При загальній стартовій ціні у 22 млн грн, бюджети лісівників отримали понад 34,5 млн грн. А це додаткові кошти, які підуть на лісорозведення.

«Перші аукціони за новими правилами довели, що ми готові на 100% до роботи в змінених умовах. Тому запрошуємо лісокористувачів та деревообробників із усієї України долучатися до наших торгів, проходити акредитацію та брати участь в аукціонах. Нагадуємо, що електронні аукціони відбуваються онлайн в мережі Інтернет, тож доступні та відкриті для усіх бажаючих», – запрошує Костянтин Шевчук.