Купівля-продаж електроенергії для біржі УЕБ є одним з важливих напрямків роботи. Тим більше, що саме УЕБ була визначена платформою для продажу електроенергії державної генерації для потреб населення в рамках існуючого ПСО. Учасники електронних аукціонів, як в спеціалізованих секціях, так і в комерційних, вже більше 9 місяців укладають угоди купівлі-продажу електроенергії за двосторонніми договорами.

Як відбуваються аукціони РДД на біржі УЕБ?

На Українській енергетичній біржі аукціони РДД проходять досить активно. Їх головна особливість полягає в тому, що купівля-продаж електричної енергії здійснюється шляхом укладення двосторонніх договорів. Відповідно до чинного законодавства, учасниками електронних аукціонів по електроенергії можуть виступати виробники, постачальники, оператори систем передачі і розподілу, трейдери та кінцеві споживачі.

Важливим нюансом є те, що двосторонні договори укладаються учасниками у довільній формі, однак у них обов’язково зазначаються:

  • обсяг і ціна проданої електроенергії;
  • строки і умови постачання;
  • термін дії договору та ін.

Взяти участь в аукціонах по електроенергії на сайті ueex.com.ua

Виступаючи організатором електронних аукціонів по електроенергії, товарна біржа "Українська енергетична біржа" оперативно реагує на зміни і виклики, які ставить ринок. Свого часу з метою забезпечення потреб усіх учасників створено комерційні секції з купівлі-продажу електроенергії, де аукціони відбуваються як на підвищення, так і на пониження ціни.

Головні переваги, які дає учасникам запуск аукціонів РДД на біржі УЕБ:

  • можливість безпосередньо приймати участь в ринковому ціноутворенні;
  • управління ціновими та виробничими ризиками;
  • зведення до мінімуму часу, що витрачається на виконання операцій купівлі-продажу.

За словами учасників, у зв’язку зі швидким запуском ринку електроенергії виникали певні труднощі, такі як налаштування програмного забезпечення або готовність енергосистеми до змін. Однак в цілому запуск нового ринку електроенергії пройшов успішно, тому є всі шанси незабаром організувати повноцінний ринок електроенергії європейського зразка. Торгівля електроенергією на біржах широко використовується на європейських ринках і сприяє розвитку конкуренції.

На сьогодні за результатами аукціонів на Українській енергетичній біржі реалізовано 60 млн. МВт.-год. електроенергії, а учасниками аукціонів стали більше 200 компаній. І ці показники постійно зростають. Новим учасникам, що хочуть вперше прийняти участь в аукціонах РДД, біржа УЕБ пропонує безкоштовне навчання, а також детальні консультації наших найкращих спеціалістів. Підпишіться на регулярну електронну розсилку та офіційну сторінку біржі у Facebook і будьте в курсі усіх новин! Також до ваших послуг зручний Telegram-бот Української енергетичної біржі – налаштовуйте підписку за інтересами, беріть участь в аукціонах та перемагайте!