На 5-ому Українському газовому форумі, що відбувся 9-10 жовтня в Києві вітчизняні та міжнародні експерти відзначили успішні кроки України та потенціал не тільки розвинути трейдинг-сектор, а й стати газовим хабом.
Експерти відзначили:
- Україна нарешті почала проводити процес анбандлінгу;
- з’явилася конкуренція на ринку природного газу;
- збільшилася прозорість ринку.

У газовому форумі взяв участь Голова правління ТБ "Українська енергетична біржа" Олексій Дубовський. У своєму виступі він відзначив, що газовий ринок перебуває у стані сталого розвитку. Наразі триває процес інтеграції: вдалося досягти значного прогресу по завершенню усіх технічних процесів по взаємодії торгової платформи біржі та інформаційної платформи Оператора ГТС. Тож найближчим часом учасники ринку зможуть врегулювати свої небаланси за ринковими цінами на біржі, що зніме додаткове фінансове навантаження з замовників послуг транспортування та оператора ГТС. Голова правління відзначив зростання об’ємів торгів по всіх біржових ринках ТБ "УЕБ". Біржові котирування на природний газ вже стали визнаним бенчмарком, вони корелюють з цінами на основних хабах. Також Олексій Дубовський висловив високу готовність вийти на ринок з єдиним стандартизованим контрактом на базі EFET.

Сьогодні динаміка розвитку енергетичного ринку дозволяє із впевненістю дивитися в майбутнє: Українська енергетична біржа бере участь у проектах ЄБРР, USAID, та проводить переговори з європейськими біржами для впровадження найкращих біржових практик.