Голова біржового комітету Української енергетичної біржі Олексій Дубовський в авторській колонці для "Економічної правди" розповів про трансформації на ринку природного газу та позитивні зрушення, які зможуть відчути учасники ринку та кінцеві споживачі від розвитку газової біржі на базі УЕБ.

На сьогодні в Україні створено сприятливі умови для подальшого розвитку ринку природного газу - працює незалежний Оператор ГТС, підписано новий транзитний контракт, а споживачі отримали можливість вільно обирати постачальників. Наступним етапом лібералізації торгівлі блакитним паливом є розвиток національної газової біржі.

"Наявність біржі газу – обов’язковий елемент інфраструктури провідних газових ринків, без якого неможливе існування цивілізованих конкурентних відносин.

Розвиток та популяризація такого майданчика дозволять вирішити багато проблем українського газового сектору: зробити ціноутворення максимально відкритим, підвищити конкуренцію та позбутися неринкових схем, що шкодять державному бюджету та б’ють по кишенях побутових споживачів", - зазначає Олексій Дубовський.

Так, розвиток газової біржі дозволить створити в Україні національний ціновий індекс, який відображатиме об’єктивну вартість ресурсу, що базуватиметься на балансі попиту та пропозиції. Такий індекс, враховуючи значний внутрішній видобуток та використання підземних газосховищ іноземними трейдерами, зможе у майбутньому слугувати ціновим базисом і для сусідніх країн.

Одним із перших завдань розвитку газової біржі став запуск короткострокового ринку газу за напрямом Добового балансування. Торги за цим напрямом віднедавна щодня проводяться на Українській енергетичній біржі. Цей інструмент дозволяє замовникам послуг транспортування газу регулювати свої добові небаланси шляхом купівлі чи продажу короткострокових стандартизованих контрактів.

"Чим активнішими будуть торги на біржі, чим більше до них долучатиметься учасників та зростатиме конкуренція, тим швидше ми побачимо зниження ціни на газ в Україні. Оптова торгівля – це гарний старт до цієї мети", - додає голова біржового комітету.

Подібні трансформації та розвиток біржової торгівлі вигідні не лише оптовим покупцям, а й кінцевим споживачам - населенню. Постачальники природного газу, отримуючи можливість купити дешевший ресурс, також мають змогу запропонувати кращу ціну власним клієнтам, аби перемогти у конкуренції за споживачів.

Наступними кроками для розвитку газової біржі в Україні має стати прийняття у другому читанні законопроєкту №3176, який передбачає зміни до закону "Про публічні закупівлі". Він надасть змогу Оператору ГТС України, операторам газорозподільних мереж та іншим суб’єктам долучитися до біржових торгів для врегулювання добових небалансів.

Іншою передумовою для функціонування газової біржі є впровадження процедури клірингу. Такий механізм вже діє на УЕБ та дозволяє здійснювати взаємозалік коштів між продавцями та покупцями газу, що гарантує виконання укладених на біржі угод. Наразі ведеться робота над залученням центрального контрагента.

"Біржа – гарантія доступу до ринку широкого кола гравців, що понад 20 років тому стало основою для лібералізації енергетичного сектору країн Європи. Позитивний вплив існування прозорого вітчизняного ринку газу вже невдовзі зможе побачити кожен українець у власних квитанціях за газ", - підкреслив Олексій Дубовський.

Розвиток біржі газу на базі УЕБ відбувається у співпраці з Міністерством енергетики, Європейським банком реконструкції та розвитку та Енергетичним Співтовариством, що 29 липня підписали спільний меморандум з Українською Енергетичною Біржею про взаєморозуміння для реформування газового сектору в Україні.