Оксфордський інститут енергетичних досліджень (OIES), який є незалежним автономним інститутом в галузі енергетики, в останній своїй доповіді про питання енергетичної політики України та перспективах газової галузі приділяє значну увагу питанню підвищення цін на природний газ, а також наслідкам впливу зміни цін на інші енергоресурси.

Як йдеться у виданні, негайна і, ймовірно, неминуча реакція українського уряду на стрибок цін не повинна затуляти зусилля щодо усунення деяких перешкод на шляху ринкової реформи. У публікації наголошено на важливості розробки програми примусового вивільнення газу Укргазвидобування (gas release programme), який, як мовиться у виданні, виставить обсяги свого газу через Українську енергетичну біржу (УЕБ). У дослідженні інститут як майданчик для реалізації програми, розглядає саме УЕБ, оскільки окремо відзначається внесок УЕБ у розвиток ринку, суттєве зростання продажів в останні роки і пропонує широкий спектр інструментів на кількох сегментах ринку. Також наголошується на важливості розробки плану дій щодо підвищення ліквідності біржових торгів.

Також Оксфордський інститут енергетичних досліджень відзначив значне зростання біржового ринку газу, ґрунтуючись на даних Української енергетичної біржі.

«Цього року для учасників ринку природного газу відкрилися значні нові можливості щодо торгівлі природним газом на УЕБ, зокрема на короткостроковому ринку. Введення gas release programme дозволить більше активізувати ринок та, безумовно, підвищить ліквідність на біржових торгах. На цьому наголошують і наші міжнародні партнери» – зазначив Генеральний директор УЕБ О. Коваленко.