ПІДСУМКИ АУКЦІОНІВ НА УЕБ

Результати за листопад

У листопад 2021 року позиції на продаж зі скрапленого газу своїх структурних підрозділів виставляло АТ «Укргазвидобування». За аналізований період на Українській енергетичній біржі було проведено 9 аукціонів. Реалізовано 13 528 тонн скрапленого газу, що більше на 138,93% за попередній місяць, на загальну вартість 421,27 млн. грн. (з ПДВ). Середньозважена ціна склалась на рівні 31 140,39 грн./т., що більше за ціну попереднього місяця на 2,32%. На графіку нижче зображено обсяг реалізованої продукції і ціни за пунктами відвантаження, а саме Шебелинського ВПГКН, Тимофіївського, Яблунівського, Юліївського ВПГ та ТЦСК "Базилівщина".

Узагальнююча інформація з початку року

Всього за одинадцять місяців 2021 року на УЕБ реалізовано 119 149 тонн скрапленого газу на загальну вартість 2,99 млрд. грн. з урахуванням ПДВ. Середньозважені ціни коливалися в діапазоні 18 311,33 – 31 140,39 грн./т.(з ПДВ). Найвища ціна зафіксована у листопаді.

РИНОК СКРАПЛЕНОГО ГАЗУ В УКРАЇНІ

Оптовий ринок

Протягом листопада на ринку скрапленого газу продовжилося зростання цін як у оптовому, так і в роздрібному сегменті, однак на кінець місяця дана тенденція призупинилася. Є очікування на здешевлення нафти і сезонне скорочення попиту, що може призвести до спаду цін, але подальша девальвація гривні і політичні рішення країн, щодо імпорту скрапленого газу в Україну здатні викликати підвищення ціни на автомобільний газ.

Ціни в дрібному опті склались на рівні 31 540 – 32 700 грн./т. (з ПДВ).

Алжирська компанія Sonatrach опублікувала ціни реалізації зріджених газів на грудень 2021р. Вартість пропану встановлена на рівні $ 730 / т, бутану - $ 715 / т. Таким чином, вартість пропану зменшилася в порівнянні з листопадом на $ 90 / т, бутану - на $ 110 / т.

Ціни Sonatrach - індикатор для середземноморського ринку, звідки йдуть поставки морем в тому числі, в нашу країну.

Роздрібний ринок

В середньому по Україні роздрібні ціни на АЗС по скрапленому газу за аналізовані дати коливалися в діапазоні 18,46 – 19,06 грн./л. (з ПДВ). Ціни з початку листопада в роздрібному сегменті зросли на 3,25%. На 30 листопада найвища середня ціна зафіксована у Закарпатській області, яка склала 19,99 грн./л. (з ПДВ), найнижча була у Тернопільській області – 18,15 грн./л. (з ПДВ).

ПУБЛІЧНІ ЗАКУПІВЛІ

За листопад 2021 року для аналізу було взято 10 найбільших контрактів на торгівельному майданчику публічних закупівель. Було реалізовано скрапленого газу близько 1,11 млн. літрів на загальну вартість 20,68 млн. грн. (з ПДВ). Найбільший контракт отримало ТОВ «Глуско-карт Україна», яке поставить АТ «Укрпошта» 500 тис. л. скрапленого газу за ціною 18,98 грн. (з ПДВ). Ціни коливались в діапазоні 17,58 – 19,80 грн./л. (з ПДВ).