Підсумки аукціонів на УЕБ. Результати за червень

В червні 2021 року позиції на продаж зі скрапленого газу своїх структурних підрозділів виставляло АТ «Укргазвидобування». За аналізований період на Українській енергетичній біржі було проведено 8 аукціонів. Реалізовано 12 236 тонн скрапленого газу, що більше на 66,84% попереднього місяця, на загальну вартість 271,1 млн. грн. з урахуванням ПДВ. Середньозважена ціна склалась на рівні 22 156,42 грн. за тону, що нижче за ціну попереднього місяця на 2,05%. Загалом середньозважені ціни коливалися в діапазоні 21 358,20 - 22 813,44 грн./т. На графіку зображено обсяг реалізованої продукції і ціни за пунктами відвантаження, а саме Шебелинського ВПГКН, Тимофіївського, Яблунівського, Юліївського ВПГ АТ "Укргазвидобування" та ТЦСК "Базилівщина".

Найменша середня ціна за увесь місяць склалась на пункті відвантаження Тимофіївське ВПГ АТ "Укргазвидобування" – 21127,82 грн./т.(з ПДВ), а найвища зафіксована на ТЦСК "Базилівщина" АТ "Укргазвидобування" і склала – 22947,66 грн./т.(з ПДВ).

Узагальнююча інформація з початку року

Всього за шість місяців 2021 року на УЕБ реалізовано 68 514 тонн скрапленого газу на загальну вартість 1,52 млрд. грн. з урахуванням ПДВ. Середньозважені ціни коливалися в діапазоні 18 311,33 – 24 273,07 грн./т.(з ПДВ). Найвища ціна зафіксована у березні.

Ринок скрапленого газу в Україні. Оптовий ринок

Постачання скрапленого газу за червень склало близько 139 тис. т, що більше від обсягів минулого місяця на 20 тис. т. Імпорт LPG з Росії виріс удвічі й склав 49 тис. т. Зокрема, постачання LPG «Роснафти» досягли 9,6 тис. т. Імпорт казахстанського ресурсу скоротився на 6% і склав 41 тис. т. Імпорт з Білорусі знизився на 20% і склав 21,2 тис. т. «Білоруснафта» збільшила обсяги відвантажень на 5%. Обсяги білоруських НПЗ у червні скоротилися більш ніж удвічі. Постачання LPG через західний кордон склало 14 тис. т, показавши зниження на 15%. Морський імпорт у червні склав 13,8 тис. т.

На кінець місяця було прослідковане збільшення ціни на оптовому ринку. Ціни в дрібному опті склались на рівні 23 030 – 23 520 грн./т. з урахуванням ПДВ. В середньому розрив ціни на біржі і в дрібному опті склав 1 277 грн./т. з урахуванням ПДВ.

Алжирська компанія Sonatrach опублікувала ціни скрапленого газу на липень 2021 г. Вартість пропану встановлена на рівні $595/т, бутану — $605/т. Ціни Sonatrach є основним показником середземноморського ринку і визначають вартість морських поставок в Україну.

Роздрібний ринок

В середньому по Україні роздрібні ціни на АЗС по скрапленому газу за аналізовані дати коливалися в діапазоні 15,36 – 15,71 грн./л. (з ПДВ). На 30 червня найвища середня ціна зафіксована у Луганській області, яка склала 15,85 грн./л. (з ПДВ), найнижча була у Чернігівській області – 14,99 грн./л. (з ПДВ).

Публічні закупівлі

За червень 2021 року для аналізу було взято 10 найбільших контрактів на торгівельному майданчику публічних закупівель. Було реалізовано скрапленого газу близько 568,2 тис. літрів на загальну вартість 8,66 млн. грн. з урахуванням ПДВ. Найбільший контракт отримало ТОВ "Вест Кард", яке поставить АТ "УКРТРАНСГАЗ" 167,97 тис. л. скрапленого газу за 15,60 грн. з урахуванням ПДВ. Ціни коливались в діапазоні 13,92 – 16,48 грн./л., з урахуванням ПДВ.