На засіданні уряду 5 червня було прийнято постанову "Про затвердження Порядку проведення електронних аукціонів з продажу електричної енергії за двосторонніми договорами та Порядку вибору організаторів аукціонів, уповноважених на організацію та проведення електронних аукціонів з продажу електричної енергії за двосторонніми договорами" згідно з якою Українська енергетична біржа обрана організатором проведення аукціонів з продажу електроенергії державної генерації.

На даний час торгова платформа Української енергетичної біржі являється єдиною в Україні, де на постійній основі проходять торги широким колом енергоресурсів (природним газом, нафтопродуктами, скрапленим газом, вугіллям та ін.). У зв’язку з запровадженням оптового ринку електроенергії 1 липня 2019 року до переліку товарів, що торгуються на біржі, додається електроенергія.

Міністр енергетики України Ігор Насалик, коментуючи обрання Української енергетичної біржі організатором торгів, зазначив: "Ми обрали єдиного, поки можливого, представника, який вже торгує газом і має відповідні софти для реалізації двосторонніх договорів і аукціонів з обмеженою ціною".

Крім державних генерацій, ініціаторами торгів на добровільній основі можуть бути приватні електрогенеруючі підприємства. Українська енергетична біржа запрошує всіх учасників ринку пройти безкоштовне навчання роботі в електронній торговій системі для безперешкодного запуску ринку з 1 липня.

"Реалізація електроенергії через біржу є світовою практикою. Ми маємо багаторічний досвід, необхідне програмне забезпечення та володіємо передовими технологіями для проведення таких торгів. Я впевнений, що Українська енергетична біржа стане ефективним механізмом торгівлі електроенергією не лише для державних виробників, а і зуміє стати централізованою платформою для всього ринку двосторонніх договорів. Наступним кроком буде налагодження торгівлі середньо- та довгостроковими товарними деривативами." - зазначив Олександр Коваленко, Генеральний директор Української енергетичної біржі.