6-го березня 2019 року, відбулися перші в історії України прозорі електронні аукціони на право видобутку нафти і газу. На торги було виставлено 10 лотів на загальну суму 615 млн. грн. Лоти були виставлені на аукціон Державною службою геології та надр України в системі Прозорро.Продажі через електронний майданчик ТБ "Українська енергетична біржа".

Торги успішно пройшли по Південно-Кобзівській (Харківська область), Дубрівсько-Радченківській (Полтавська область), Світанково-Логівській (Харківська область) ділянках. В ході аукціонів ціна продажу на право видобутку значно виросла у відношенні до початкової. По Південно-Кобзівській ціна зросла втричі, але особливо запекла боротьба розгорнулася під час торгів по Світанково-Логівській площі. За перемогу змагались відразу 4 учасника, а ціна за право видобутку виросла з майже 18 млн. грн. до 85 млн. грн., тобто, майже у 5 разів. Переможцем став ТОВ "Нафтогазсистеми".

"Це просто величезний крок для розвитку галузі в цілому та вагомий шанс для енергетичної незалежності нашої країни. Уже зараз можна сказати, що продані на електронних аукціонах дозволи на користування надрами знайшли своїх найефективніших власників, які реально зацікавлені у веденні видобувного бізнесу. Відкриті та прозорі аукціони обов’язково притягнуть у галузь інвестиції і це дуже важливо", - зазначив Генеральний директор електронного майданчика ТБ "Українська енергетична біржа" Олександр Коваленко.

Ці торги відбулися в принципово новому для української системи надрокористування форматі, зазначає виконуючий обов’язки Голови Держгеонадр Олег Кирилюк. "Сьогодні ми зробили важливий крок до повного переведення аукціонів з продажу надр в онлайн-режимі. Продались ділянки площею 630 кв км, з ресурсною базою більше 2 млн тонн нафти, більше 2 млрд м куб газу та 50 тис т/км2 умовних одиниць вуглеводнів. Онлайн-торги довели свою ефективність та іще раз переконали нас, що є найбільш прозорим способом розпоряджання надрами. Сподіваюсь, що експериментальний проект в Україні остаточно доведе свою ефективність в подальших аукціонах та працюватиме на постійній основі",- прокоментував Олег Кирилюк, ініціатор проекту електронних нафтогазових аукціонів, в. о. Держгеонадр.

Чиновник також зазначив, що ЕТС ProZorro.Продажі стане невід’ємною складовою для залучення якомога більше коштів до держбюджету, а для учасників торгів - гарантією відсутності корупційної складової і рівень сервісу, який відповідає XXI століттю.

"У середу відбулася довгоочікувана для вітчизняного газовидобутку подія – вперше спецдозволи на користування надрами продали онлайн через платформуProZorro.Продажі. Електронні торги відбувалися по трьох ділянках – це була запекла боротьба між інвесторами в результаті якої держбюджет поповнився на понад 140 млн грн. Безумовно, це стало абсолютним рекордом для нафтогазовидобувної галузі – спецдозволи продано за найвищими сумами в історії України. Для прикладу, ціна по одній ділянці на Харківщині - Світанково-Логівській - виросла майже у 5 разів у порівнянні зі стартовою. Сам факт проведення електронних торгів є надзвичайно важливим для держави та галузі. Вперше це відбувається відкрито та прозоро, з рівним доступом до аукціону усіх бажаючих та можливістю спостерігати за процесом онлайн із будь-якої точки світу", - сказав виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України Роман Опімах.