На європейських ринках в четвер і п’ятницю спостерігався обвал цін природного газу. Котирування в черговий раз били рекорди по зменшенню цін. Наприклад, на голландському TTF ціни з постачанням у вихідні дні 1-2 червня встановились на рівні 10 євро за мегават, що є найнижчим значенням з 2016 року. Загальне зниження спотових цін TTF з 29 травня склало близько 20%. Дану тенденцію підхопили всі ключові європейські хаби, не лише на спотовому, а і на ф’ючерсному ринку.

У Західній Європі ціни в четвер знизились через зростання середньодобових температур та високої потужності вітру, в результаті чого зростання потужності вітроенергетики зменшило попит на газ для газових електростанцій. Все це відбувається на фоні заповнених сховищ та стабільно високого надходження американського LNG. Так, у середу американський скраплений газ, згідно з заявою Міністерства енергетики США, було перейменовано на "газ свободи", постачання якого "надає союзникам Америки доступне джерело енергії". Навіть на фоні зниження ціни, суттєвого зменшення постачання американського газу в Європу найближчим часом не передбачається.

"У 2019 році ми спостерігаємо аномальне зниження ціни газу. Наприклад, у жовтні минулого року котирування європейських хабів досягали 30 євро за мегават, зараз - втричі менше. Європа – це класичний приклад висококонкурентного ринку, де ціна швидко реагує на будь-які зміни попиту чи пропозиції. На Українській енергетичній біржі за аналогічний період ціна була знижена вдвічі – від 12400 до 6700 грн. за тис. куб. м. І хоча ліквідність українського ринку є значно меншою за ліквідність на європейських хабах, взаємозв’язок в динаміці зміни цін чітко простежується, в основному через забезпечення вільного оптового ринку газу за рахунок імпортної сировини" - коментує цінову ситуацію Член Біржового комітету Інна Щербина.