Голова біржового комітету Олексій Дубовський дав велике інтерв’ю виданню "Інтерфакс", у якому розповів про підписання та реалізацію меморандуму щодо розвитку газової біржі на базі УЕБ, оцінив вплив останніх законодавчих змін на діяльність товарних бірж та поділився планами та досягненнями з розвитку нових напрямів та інструментів УЕБ. В інтерв’ю йшлося і про ситуацію на ринках енергоресурсів, зокрема про зміни в умовах ПСО на ринку електроенергії, а також можливості подальшої лібералізації ринку газу.

Так, голова біржового комітету розповів, що ЄБРР та Енергетичне Співтовариство початково розглядали ідею залучення іноземних компаній для створення газової біржі в Україні. Проте стрімкий розвиток УЕБ продемонстрував, що подібна біржа в Україні вже присутня і більша частина роботи вже виконана. Тоді було прийнято рішення підтримати розвиток конкурентного та ліквідного ринку на базі УЕБ. Цей намір і став основою для укладеного влітку меморандуму.

У його реалізації вже зроблено великий крок - на УЕБ було відкрито торги природним газом за напрямом Добового балансування, до яких невдовзі має долучитися і Оператор ГТС України. Цей інструмент дає учасникам ринку природного газу можливість самостійно врегулювати виникаючі небаланси. Розвиток цього сегменту ринку сприятиме лібералізації індустрії та дозволить сформувати надійний ринковий бенчмарк вартості газу в Україні.

Основу для розвитку біржової торгівлі в Україні заклало прийняття закону №2284, який визначив поняття дериватив, форвард та кліринг.

"Це біржові інструменти, які використовуються в усьому світі, і завдяки яким енергоринки отримують можливість більш гнучкої роботи, що відбивається в ціні енергоресурсів для покупців. Це сигнал прозорості і привабливості ринку для інвесторів", - підкреслив Дубовський.

У розумінні новоприйнятого закону, УЕБ вже пропонує учасникам торгів клірингові послуги, здійснюючи кліринг зобов’язань та застосовуючи механізми гарантійного забезпечення, компенсації та штрафів.

Наразі ведеться робота над розвитком інструментів строкового ринку, а саме форвардних контрактів. У розробці перебувають опціони та ф’ючерсні контракти, а також нові інструменти хеджування ризиків.

Олексій Дубовський позитивно оцінює зміни щодо лібералізації ринку електроенергії, хоча залишаються невирішеними певні проблеми, що обтяжують його роботу. Зокрема накопичення боргів та недосконалість механізму ПСО.

На ринку двосторонніх договорів, що працює на УЕБ, спостерігається позитивна динаміка: "Компанії стали активніше використовувати нові інструменти, запропоновані УЕБ. Нещодавно і державні підприємства отримали таку можливість. Учасники почали проводити аукціони в режимі торгівлі коефіцієнтами (формульне ціноутворення). Спостерігається висока конкуренція на аукціонах державної генерації. Кількість покупців на аукціонах сягає кількох десятків, торги проходять в анонімному режимі, тривають по кілька годин, забезпечуючи формування референтної і прозорої ціни."

Надалі УЕБ зосередиться на розвитку ринків, що мають тенденції до зростання. В першу чергу - електроенергії і газу. Місія біржі при цьому полягає у забезпеченні надійного, прозорого та ефективного механізму торгівлі.