На сьогодні дуже часто виникають питання щодо коригування ціни природного газу після укладення договору з переможцем тендеру в процедурах публічних закупівель. Передбачені законодавством механізми зміни ціни, часто призводили до того, що на етапі подачі заявок на тендер ціни суттєво занижувалися, а потім тривав процес постійного непрозорого та неконтрольованого їх підняття в додаткових угодах до договору.

Відповідно до законодавства України істотні умови договору про закупівлю можуть змінюватись після його підписання, зокрема у випадку зміни біржових котирувань. З метою вирішення проблемних питань щодо підвищення ціни на природний газ у договорах про закупівлю спеціальною робочою групою було вивчено фактори впливу на ціну природного газу та запропоновано оптимальний підхід до порядку зміни ціни за умови волатильності ринку природного газу. Так, при коригуванні ціни рекомендовано враховувати зміну курсу валют, котирувань німецького хабу NCG та середньозважених цін природного газу на Українській енергетичній біржі.

Очікується, що завдяки використанню порядку зміни ціни замовник отримає проведення аукціону із реальною ціною на газ та прозору зміну цін за умов волатильності ринку.

Голова Біржового комітету Української енергетичної біржі Олексій Дубовський зазначив: "Рекомендація Мінекономрозвитку стала ще одним підтвердженням того, що котирування Української енергетичної біржі визнаються органами влади в якості цінового бенчмарку на ринку природного газу. Це перший крок до формування українського цінового індексу на природний газ."

Повний текст роз’яснення та рекомендована формула зміни ціни в роз’ясненні МЕРТ: http://bit.ly/2rDnkYt