11 червня заступниця голови Біржового комітету Української енергетичної біржі Інна Щербина взяла участь у IІ Конференції з енергетичного права. Майданчик конференції об’єднав провідних представників найбільших компаній-операторів, експертів енергетичного ринку, а також бізнес спільноти.

У блоці про ринок природного газу вона виступила з темою “Біржова торгівля на короткостроковому ринку природного газу” та взяла участь у обговоренні назрілих питань, що виникають сьогодні на енергетичному ринку.

Нижче подана презентація та основні тези виступу.

На відміну від ринку електроенергії, на ринку газу ціноутворюючим ринком є саме короткостроковий ринок. Чому так, бо газ можна накопичувати і продавати, коли це потрібно. Саме тому найактуальніше питання – скільки коштує газ саме сьогодні.

slide

Загалом існує два чинника, що зумовили виникнення короткострокового ринку газу – це нормативний і ринковий.

Вперше поняття Gas Target Model (GTM), як рамкова концепція, було заявлено в Третьому енергетичним пакеті. GTM передбачає стирання транскордонних бар’єрів для вільного переміщення газу по всій Європі. Іншими словами, 28 національних ринків повинні були запрацювати за єдиними правилами і практиками.

У грудні 2011 року ACER (Рада європейських енергетичних регуляторів) опублікував бачення GTM згідно з яким структура газового ринку Європи будується на пов’язаних транспортними потужностями зонах «вхід - вихід» з віртуальним хабом в кожній зоні. Роль хабів почали виконувати біржі.

Обов’язок балансування газових мереж та портфоліо учасниками був закріплений нормативно і саме на цій основі і сформувався короткостроковий ринок газу.

Пізніше потреба в балансуванні вже не була основоположним чинником для роботи ринку. Короткостроковий ринок почали використовувати просто для торгівлі з метою фізичної оптимізації портфеля постачання. На розвинутих ринках 70-80% - спотова торгівля на короткостроковому ринку, а решта 20-30% в середньо та довгострокові. Абсолютно дзеркальна ситуація до ринку електроенергії.

slide

Як ви знаєте Україна почала імплементацію третього енергопакету не маючи таких зобов’язань за Угодою про асоціацію, а відповідно до Договору про заснування Енергетичного Співтовариства.

Наразі в ДЕС імплементуються директиви і регламенти щодо газу та електроенергії, які відрізняються від тих, що впроваджуються у країнах-членах ЄС. Статті 24 та 25 ДЕС дозволяють адаптувати acquis. Як це ви бачите в таблиці праворуч щодо адаптації.

НКРЕКП було прийнято Постанову Про транспозицію положень актів Європейського Союзу та Енергетичного Співтовариства на ринку природного газу України.

І основний документ в розрізі короткострокового ринку – це Регламент ЄС № 312, яким запроваджується мережевий кодекс балансування газу в газотранспортних мережах. Так, званий BAL NC. Кодекс ГТС України відображає вимоги Регламенту № 312.

slide

Що означає збалансованість. Газотранспортна система має входи і виходи, призначена для транспортування газу, тому скільки газу в неї надійшло, очевидно – стільки має і вийти, щоб тримати роботу ГТС в межах операційних лімітів.

Відповідно створена віртуальна торгова точка в ГТС з невизначеним фізичним розташуванням, у якій замовники послуг транспортування можуть здійснювати передачу природного газу, поданого до ГТС.

В цій точці організована торгівля газом на оптовому ринку. Тут ви бачите працює біржа, що забезпечує торгівлю газом на середньо- та довгостроковому ринку та надає інструмент для балансування, тобто короткостроковий ринок.

Трейдери, всі ліцензовані постачальники, до них входять і великі споживачі, що займаються самопорстачанням, зобов’язані вкінці газової доби бути збалансованими. Тобто вивести стільки газу, стільки вони ввели в систему.

Якщо до кінця газової доби замовники не врегулюють свої небаланси, наприклад, на біржі, то ОГТСУ застосує до них комерційне балансування. Іншими словами – викупить, або придасть газ за маржинальними цінами, які для учасника є штрафними.

Потім оператор ГТС фізично збалансує ГТС. На графіку з платформи прозорості ОГТСУ ми можемо бачити, що негативні небаланси переважають, тому ОГТСУ більше закуповує газу для балансування ГТС.

slide

Цільова модель балансування BAL NC полягає в тому, щоб учасники прогнозували свої небаланси і закривали їх самостійно на торговій платформі біржі. Оператор ГТС виконує лише остаточне балансування системи: якщо в ГТС надлишок газу – він його продає, якщо недостача – купує.

Такі балансуючі він здійснює двома способами: 1) шляхом купівлі/продажу короткострокових стандартизованих продуктів на цій же платформі, що і решта учасників ринку, або закуповує послуги балансування.

На зараз ОГТСУ було проведено такий тендер на закупівлю послуг балансування, його виграв Нафтогаз, який балансує ГТС.

На підставі вартості вчинення оператором ГТС балансуючих дій формується маржинальна ціна продажу та маржинальна ціна придбання. Кодекс ГТС передбачає 2 методи її розрахунку. Зараз вона розраховується відповідно до п 11глави 6 розділу 14 Кодексу ГТС, тобто на підставі вартості надання послуг балансування.

Основним і найефективнішим методом визначення рівня маржинальних цін, повинні бути ціни торгової платформи, це визначено Регламентом № 312.

До грудня минулого року ОГТСУ не мав можливості закуповувати газ на біржі, але було ухвалено закон «Про внесення змін до статті 3 Закону України "Про публічні закупівлі" щодо закупівлі природного газу», який дозволив Оператору ГТС закуповувати газ на біржі. В понеділок стануть відомі результати конкурсного відбору біржі на якій ОГТСУ буде здійснювати торгівлю короткостроковими стандартизованими продуктами.

І це дійсно історична подія для ринку природного газу України. Коли ОГТСУ почне балансуватися на біржі і маржинальні ціни розраховуватимуться за результатами таких торгів, можна констатувати, що цільова модель балансування в Україні запрацювала.

slide

На графіку показано, як можуть еволюціонувати з плином часу балансувальні інструменти TSO.

Коли на ринку створюються біржові торгові платформи і по мірі того, як вони набувають ліквідності, то оператори ГТС скорочують обсяги закупівель послуг балансування і переходять переважно на роботу на короткостроковому ринку.

slide

Тут продемонстровано як працює короткостроковий ринок газу на Європейській енергетичній біржі ЕЕХ. Так само, як і в нас працює внутрішньодобовий ринок та ринок на добу наперед. Тобто неперервно торгується газ, який буде поставлятися безпосередньо в день торгів та, який буде поставлятися наступного дня.

slide

Короткостроковий ринок газу в Україні забезпечується Українською енергетичною біржею.

11 років, як УЕБ працює на ринку України. За останні 4 роки обсяг торгів в грошовому вираженні склав більше 200 млрд. грн., укладено більше 45 тисяч угод, нашими членами – учасниками торгів є більше 1300 компаній.

УЕБ покриває, майже всі енергетичні ринки і над розвитком ряду ринків ми працюємо.

Ми підписати 2 меморандуми по ринку газу. З СЕС, ЄБРР, Міненерго про підтримку розвитку біржової торгівлі відповідно європейського зразка. Пізніше до цього меморандуму долучилися ОГТСУ на НКРЕКП з ціллю підтримки розвитку короткострокового ринку природного газу.

УЕБ вже стала помітною на карті енергетичних бірж Європи. Ми долучилися до ряду міжнародних проектів, напрямленими на полегшення транскордонної торгівлі. Зокрема буквально вчора було погоджено підписання меморандуму між біржами та TSO України, Молдови, Румунії, Польщі, Угорщини та Австрії щодо реалізації проекту SEEGAS, який напрямлений на інтеграцію газових ринків країн Південно-Східної та Східної Європи.

slide

На зараз нам вдалося сформувати досить високу ліквідність на середньо- та довгостроковому ринку нестандартизованих контрактів. І це дало змогу запустити стандартизований короткостроковий ринок газу. Вже зараз ми працюємо над подальшою стандартизацією для запуску ринку деривативів, тобто ф’ючерсів, спочатку поставних, а потім і розрахункових.

slide

На короткостроковому ринку газу УЕБ можна торгувати не лише газом в ГТС, а і газом в ПСГ.

Енергетична торгова платформа інтегрована з системами Оператора ГТС для торгівлі газом в ГТС на ринку на «добу наперед» та на внутрішньодобовому ринку та відтепер інтегрована з системами Укртрансгазу для торгівлі газом в ПСГ на внутрішньодобовому ринку.

Торговим продуктом є короткостроковий стандартизований продукт для обох напрямків. Торговими точками є VTP ГТС та ПСГ відповідно. Це безперервна торгівля щодо відповідної газової доби, 7 днів на тиждень. І формат передачі даних – це торгові сповіщення, що біржа надає від імені учасників оператору ГТС та ПСГ.

slide

Обсяги реалізації газу в 2020 році склали 2,5 млрд.куб.м. За перший квартал поточного року обсяг торгів вже сягнув майже 1,2 млрд.кубометрів. 418 учасників у нас зараз приймає участь в торгах газом.

З вересня минулого року УЕБ було здійснено запуск короткострокового ринку. Ми отримали від НКРЕКП підтвердження того, що наші торгові процеси відповідають Кодексу ГТС.

Ринок молодий, але він поволі набирає ліквідність. Ми очікуємо, що ця ліквідність суттєво зросте з виходом ОГТСУ на біржу, збільшиться і кількість і обсяги реалізації. ACER в своїх звітах по BAL NC говорить про те, що оператори ГТС мають сприяти розвитку короткострокових ринків.

І все частіше ми починаємо говорити, що в Україні вже формується свій газовий хаб. Можливо зовсім скоро у нас відпаде потреба орієнтуватися на ціни європейських хабів.

На графіках поруч можна бачити, що ціна газу на короткостроковому ринку УЕБ фактично співпадала з котируваннями NCG, тобто з цінами по яким ОГТСУ продає газ Нафтогазу.

slide

На слайді зображений інтерфейс нашої торгової платформи. А як працює короткостроковий ринок газу пропоную переглянути в короткому відео.