З 1 липня державні підприємства зможуть купувати газ не лише через ProZorro. Що це означає для промисловості? У колонці для видання “Економічна правда” Інна Щербина, заступниця голови біржового комітету УЕБ, розповіла про особливості дії закону "Про внесення змін до статті 3 закону "Про публічні закупівлі" щодо закупівлі природного газу" та які підприємства зможуть купувати газ на біржі.

Закон ухвалили на виконання закону "Про ринок природного газу" як остаточний крок на шляху імплементації законодавства Енергетичного співтовариства в частині кодексу балансування газу в газотранспортних системах.

Після ухвалення закону оператори ГТС, ПСГ та газорозподільних систем отримали право закуповувати газ на конкурентних умовах для власної господарської діяльності, у тому числі для власних виробничо-технічних потреб. Решті замовників законодавець дав можливість купувати газ на біржі з 1 липня.Згідно з законом, біржа має відповідати вимогам Кодексу ГТС, і означає, що йдеться лише про торгівлю короткостроковими стандартизованими продуктами на внутрішньодобовому ринку та "ринку на добу наперед" для короткострокової торгівлі та збалансування свого портфоліо.

Єдиною біржею в Україні, що забезпечує роботу короткострокового ринку газу та підтвердила відповідність вимогам Кодексу ГТС, є Українська енергетична біржа. ТОВ "Оператор ГТС України" повідомив, що обрав цю платформу для балансування через біржу, як цього вимагає європейське законодавство.