Голова біржового комітету Української енергетичної біржі Олексій Дубовський в авторській колонці на “НВ.Бізнес” розповів про те, що таке газовий хаб, як та для чого вони працюють у Європі, та коли в Україні може з’явитися власний хаб.

“Хаб - це пункт оптової торгівлі природним газом між значною кількістю учасників ринку. Він може базуватися як на певному фізичному об’єкті газотранспортної інфраструктури (сховище, перетин газопроводів), так і існувати як віртуальна торгова точка.

На хабах можуть укладатися як угоди щодо фізичних поставок газу, так і здійснюватися транзакції за похідними фінансовими інструментами (ф’ючерсами та опціонами).

Торгівля при цьому здійснюється на різні періоди - від доби до декількох років”, - пояснює Дубовський.

Не дивлячись на різні варіанти втілення, усі успішні хаби об’єднують дві основні характеристики - ліквідність та прозорість.

“Розвиток газових хабів в Європі був тісно пов’язаний з процесом лібералізації ринку. І обидва процеси стимулювалися дією газових директив ЄС, перша з яких в 1998 році гарантувала доступ третіх сторін до ринку, фактично усунувши монопольний статус окремих компаній.

Водночас доступ до ринку неможливо забезпечити без існування надійної біржі, яка змогла б забезпечити рівні умови для учасників та була б досить впливовою, щоб сформувати ціновий бенчмарк, тобто об’єктивну ринкову ціну ресурсу”, - зазначає голова біржового комітету.

Таким чином, ці два процеси - лібералізація європейських ринків і створення хабів - взаємно обумовлювали й прискорювали один одного.

За словами Дубовського, для реалізації потенціалу зі створення ліквідного газового хабу Україні необхідне відповідне регуляторне та інституційне забезпечення. Частину такого забезпечення Україна вже здійснила. Було відокремлено незалежного Оператора ГТС від вертикально інтегрованого Нафтогазу, а невдовзі ОГТСУ зможе отримати доступ до біржових торгів за напрямом добового балансування.

Проте тепер, коли лібералізація ринку вже почалася, умовою для її пришвидшення — так само як в Британії та Нідерландах — є створення хабу. І основний каталізатор його появи - розвиток національної газової біржі.

Цей процес вже відбувається на УЕБ у співпраці з Енергетичним Співтовариством, ЄБРР, Міністерством енергетики, ОГТСУ та НКРЕКП, що стали підписантами відповідних меморандумів. На біржі вже функціонує короткостроковий ринок природного газу, зростає ліквідність, впроваджується система клірингу та нові ринкові інструменти.

“Сьогодні вже не постає питання, чи буде в Україні власний газовий хаб. Він однозначно буде. Його поява - закономірний етап лібералізації ринку і результат багаторічних зусиль зі створення національної газової біржі”, - підкреслив Олексій Дубовський.