16 жовтня на Українській енергетичній біржі відбувся третій успішний аукціон з продажу електроенергії з відновлюваних джерел. ДП “Гарантований покупець” реалізував 27 423 МВт-год блочними позиціями та 2 915 МВт-год базового навантаження загальною вартістю 36,8 млн грн.

На аукціон було виставлено дві позиції базового навантаження та 15 блочних позицій. Сукупний обсяг запропонованої "Гарантованим покупцем" електроенергії в зоні ОЕС України становив 104 894 МВт-год.

Відповідно до Порядку проведення аукціонів з продажу електроенергії з ВДЕ, торги відбувались на підвищення ціни. Ціни варіювались від 1018 до 1450 грн/МВт-год. Загальна середньозважена ціна електроенергії базового типу навантаження склала 1 333,42 грн/МВт-год, а середньозважена ціна за блочними позиціями – 1200 грн/МВт-год.

Традиційно, аукціон привернув велику увагу з боку учасників ринку. 16 компаній учасників зробили 659 у торгах за електроенергію базового навантаження та 2656 за блочними позиціями. У підсумку було підписано 91 угоду та знайдено 12 переможців торгів. Висока конкуренція серед учасників аукціону дозволила "Гарантованому покупцю" додатково заробити 815,5 тис. грн.

"Всього за два тижні "Гарантований покупець" провів три успішні аукціони, які дозволили держкомпанії реалізувати електроенергію вартістю понад 130 млн грн. Ми вже можемо констатувати, що старт продажу "зеленої" електроенергії на біржі виявився вдалим рішенням, яке вирішує одночасно декілька завдань - збільшує ліквідність ринку, дозволяє держпідприємству отримати додаткові кошти, а учасникам ринку забезпечити власне споживання "чистою" енергією", - зазначив Генеральний директор УЕБ Олександр Коваленко.