В п’ятницю 12 лютого, за результатами аукціону з продажу електричної енергії за двосторонніми договорами ВП «Енергоатом-Трейдинг» ДП «НАЕК «Енергоатом» реалізував майже весь обсяг (97%), що був виставлений на аукціон за першою блочною позицією 1-8, 23-24, всі дні - 59 946 Мвт.год., за другою блочною позицією 1-7,24-24, всі дні - 30 900 Мвт.год. На аукціон було виставлено дві позиції: 61 800 Мвт-год., за другою позицією обсягом 30 900 Мвт-год. період постачання електроенергії визначено з 1 березня по 31 березня 2021 року. Загальна вартість реалізованої електричної енергії склала 88,6 млн.грн.

Серед охочих придбати електричну енергію було 18 компаній. Переможцями цього аукціону стали 11 учасників, а торги тривали більше 3-х годин. За результатами аукціону середньозважена ціна за першою позицією склала 969,15 грн./Мвт-год, за другою позицією 988,50 грн./Мвт-год., що на 30% та 29% нижче від стартової ціни.

4 лютого Аукціонний комітет з продажу електроенергії на ринку двосторонніх договорів затвердив зміни та доповнення до Регламенту організації проведення електронного аукціону з продажу електричної енергії на Товарній біржі «Українська енергетична біржа». Вже пройшли перші аукціони з застосуванням обмеження продажу не більше 20% від загальної кількості лотів або 50 Мвт. за одну угоду відповідно до змін, що були прийняті до Регламенту. За результатами аукціонів дані обмеження дали змогу збільшити кількості активних учасників на аукціонах, що в свою чергу сприяло зростанню кількісті укладених угод. Позитивний результат від застосування обмежень (об’єднання лотів до 20 %) прослідковується за результатами аукціону, що відбувся 12 лютого, ініціатором якого був ВП «Енергоатом-Трейдинг» ДП «НАЕК «Енергоатом», де було укладено 21 угоду. Ці обмеження дали змогу залучити більше потенційних покупців та інтенсифікації конкуренції між учасниками.

Зі свого боку ТБ «УЕБ» надає доступ до торгів усім зацікавленим учасникам, проводить максимальну поінформованість учасників для забезпечення збалансування попиту та пропозиції.

Підсумовуючи результати аукціонів за перший тиждень обмежень можна відзначити зростання активності учасників на Українській енергетичній біржі. «Тільки високий рівень конкуренції здатний забезпечити максимально справедливі ціни, — а це показник довіри до процесу електронних аукціонів і до біржі в цілому» — прокоментував Генеральний директор УЕБ Олександр Коваленко.