Перші аукціони з продажу електричної енергії за двосторонніми договорами для безперешкодного запуску роботи нової моделі ринку пройшли 27 червня. Цього дня, в рамках Положення про покладення спеціальних обов’язків (ПСО), Енергоатом, головний виробник електроенергії в Україні, реалізував майже 5 млн. МВт-год. електроенергії базового навантаження за граничною ціною 566,70 грн. за МВт-год. без ПДВ., а Укргідроенерго реалізувало 138 000 МВт-год. електроенергії пікового навантаження за граничною ціною 673,76 грн. за МВт-год. без ПДВ.

Протягом перших трьох тижнів функціонування нового ринку електроенергії на Українській енергетичній біржі було реалізовано 213450 МВт-год. електроенергії пікового навантаження та 295375 МВт-год. електроенергії позапікового навантаження на аукціонах, обсяги реалізованої електроенергії на яких не підпадають під ПСО.

З 5 липня спостерігалась спадаюча динаміка середньозважених цін як пікової, так і позапікової електроенергії. Також ціни знижувались під час аукціонів. Наприклад, 5 липня Центренерго вперше реалізував 66 975 МВт-год. електроенергії пікового навантаження за середньозваженою ціною 2 030 грн./МВт-год. без ПДВ , яка була на 13,8% нижчою від стартової.

19 липня вперше на аукціоні реалізувала 864 МВт-год. електроенергії позапікового навантаження Калуська ТЕЦ-Нова за ціною 980 грн. за МВт-год. без ПДВ. Раніше компанія вже брала участь в аукціонах, але на реалізовувала ресурс через надвисокі стартові ціни.

Також у перші три тижні роботи нового ринку електроенергії ініціаторами аукціонів з продажу електроенергії за двосторонніми договорами були Кременчуцька ТЕЦ та Нижньодністровська ГЕС, але реалізувати виставлені лоти компаніям не вдалося.

Нагадуємо, що 9 липня була усунута невизначеність із застосуванням граничної ціни на електричну енергію за графіком продажу BASE в перехідному періоді, про що було вказано в п. 30 Порядку проведення електронних аукціонів з продажу електричної енергії за двосторонніми договорами. Міненерговугілля було надано роз’яснення, що гранична ціна на електроенергію за графіком BASE застосовується виключно до виробників на атомних станціях.

Як відомо, в Україні найбільші обсяги електроенергії виробляє державний Енергоатом. Станом на 21 липня на атомну генерацію припадало 49,89% електроенергії. Але через те, що на Енергоатом та Укргідроенерго покладені спеціальні обов’язки з реалізації електроенергії, близько половини виробленої в країні електроенергії перебуває за межами вільного ринку, головними гравцями на якому залишаються теплоелектростанції (27,91% генерації станом на 21 липня).



На ринок на добу наперед у перші дні роботи нового ринку припадало близько 30% купівлі-продажу електроенергії на оптовому ринку. Незважаючи на те, що зараз частка РДН знижується, даний сегмент є важливим для аналізу щоденної динаміки зміни цін та обсягів торгів.

Протягом перших трьох тижнів роботи нового ринку електроенергії було реалізовано 2811 ГВт-год. електроенергії в ОЕС України по середньодобовій ціні 1622 грн. за МВт-год. та 195 ГВт-год. електроенергії для о. Бурштинський по середньодобовій ціні 1694 грн. за МВт-год. У середньому протягом вказаних двох тижнів ціна Бурштинського острова була на 5% вища за ціну ОЕС України. Найбільша різниця спостерігається 5 та 13 липня, які припадають на переддень до вихідного дня та вихідний день відповідно, коли попит традиційно може зменшуватись та спричиняти коливання цін. Експерти також пов’язують коливання цін із переорієнтацією учасників на ринок двосторонніх договорів та зниженням попиту внаслідок погодних умов.



В розрізі доби постачання ціни в години пікового та позапікового навантаження були максимально наближеними до встановлених НКРЕКП граничних цін.





У Європі ціни на хабах сильно варіюються по країнах – нижчі в Західній Європі та вищі в Східній Європі. Найдешевшою на даний час є електроенергія базового навантаження на РДН (Day 1). Електроенергія по контрактах на місяць наперед зараз є дорожчою від ціни РДН (Day 1) в середньому на 5%.

Загалом у ціни електроенергії в ОЕС України, а особливо в межах торгової зони «Острів Бурштинської ТЕС» є порівняними та максимально наближеними до цін базового навантаження сусідніх Польщі та Угорщини.

Запуск оптового ринку відкрив можливість імпорту електроенергії. Вже з першого дня роботи нового ринку став можливим імпорт електроенергії в «острів Бурштинської ТЕС», зокрема, зі Словаччини. Вже з 15 липня почалися імпортні поставки з Угорщини. Станом на 17 липня в «острів Бурштинської ТЕС» імпортовано майже 97 млн. кВт/год. електроенергії, з них 92,675 млн. кВт/год – зі Словаччини і 4,241 млн кВт/год – з Угорщини. «Саме імпортні поставки наразі є важливою передумовою для створення реальної конкуренції на вітчизняному ринку електроенергії» - повідомляє прес-служба Укренерго.

Запуск нового ринку електроенергії дозволить Енергоатому і Укргідроенерго залучити до 4 млрд. доларів інвестицій для модернізації енергокомпаній і в п’ять разів збільшити експорт електроенергії. Таку думку висловив Андріан Прокіп, експерт програми «Енергетика» Українського інституту майбутнього. Безпосередньо в секторі генерації основними вигодонабувачами стануть державні компанії - Енергоатом і Укргідроенерго, які зможуть залучити від 2,9 до 4 млрд. дол. інвестицій. Будівництво нових та оновлення наявних потужностей внаслідок залучення інвестицій після реформи дозволить наростити експорт, збільшивши його більш, ніж у п’ять разів до 2027 року, вважає Прокіп.

Укренерго публікує та оновлює на регулярній основі перелік учасників ринку, яким надано статус «переддефолтний» та «дефолтний». Статус «переддефолтний» означає відсутність можливості продавати електроенергію, але купувати електроенергію учасники ринку можуть. Відповідно до п.1.7.4 Правил ринку, в разі тривалості статусу «переддефолтний» більше двох робочих днів учасник ринку набуває статусу «дефолтний», і згідно з п.1.7.5 Правил ринку припиняє свою діяльність на ринку електричної енергії (а у випадку, якщо учасник ринку є постачальником, постачання електричної енергії споживачам такого учасника ринку (або такому учаснику ринку) здійснюється постачальником «останньої надії»). Повний перелік учасників, яким надано такий статус, оприлюднений на сайті Укренерго.