Українська енергетична біржа: ринок двосторонніх договорів

Протягом минулого тижня на УЕБ було проведено 11 аукціонів з купівлі/продажу електроенергії в режимі одностороннього аукціону, з яких 4 – у комерційних секціях, та 7 – у спеціалізованих. Серед ініціаторів були представлені: Укргідроенерго, Нижньодністовська ГЕС, Гарантований покупець, компанія групи ДТЕК, ПУПи та ОСРи, тощо.

За оглядовий період компанія Укргідроенерго ініціювала аукціони відповідно до ст. 66 ЗУ «Про ринок електричної енергії», де пропонувала блочні позиції 8-23 год. з постачанням у вересні. Компанія змогла реалізувати 15,8 тис. МВт.г. електроенергії за середньозваженою ціною 3 350,06 грн/МВт.г.

Також минулого тижня ініціював аукціони Гарантований покупець, пропонуючи базове навантаження та блочні позиції денних годин постачання. За їх результатами компанія реалізувала 21,6 тис. МВт.г. електроенергії базового навантаження за середньозваженою ціною 2 854,66 грн/МВт.г. та 94 тис. МВт.г. за цінами в діапазоні 2 400 – 2 917,1 грн/МВт.г. з постачанням у вересні.Нижньодністровська ГЕС останнього тижня пропонувала базове навантаження. Реалізувати компанії вдалось 480 МВт.г за середньозваженою ціною 2 847 грн/МВт.г. з постачанням на вересень.

Групою ДТЕК минулого тижня реалізовано 552,3 тис. Мвт.г. базового навантаження за середньозваженою ціною 2 600 грн/Мвт.г. з постачанням на четвертий квартал 2022 року.

Напрямки проведення аукціонів на УЕБ Обсяг реалізації, МВт.г.
Аукціони на виконання ст. 66 ЗУ «Про ринок електричної енергії»568 522
Комерційна секція18 432,19
Спеціальні сесії з продажу електричної енергії, виробленої з альтернативних джерел енергії115 550
Всього702 504,19

Станом на 9 вересня сформувались ціни на найчастіше використовувані типи графіків продажу, що представлені на графіку нижче. Квартальний індекс базового навантаження на IV квартал зафіксований на рівні 2 600 грн/МВт.г.

Оператор ринку: ринок на добу наперед та внутрішньодобовий ринок

Протягом оглядового періоду ціни були нестабільними, знаходившись в діапазоні 3 032,39 - 3 512,04 грн./МВт.г., в межах ± 7% відхилення відносно середньотижневого значення. Загалом середнє значення середньозваженої ціни за останній тиждень збільшилось відносно аналогічного показника минулого тижня і становило 3 281,73 грн./МВт.г. (+1%). У період воєнного стану на РДН спостерігаються значні дисбаланси між пропозицією та попитом. Погодинно найбільший профіцит, більше 2 тис. МВт-год, спостерігається на 13 годину. Частка постачальників у структурі купівлі складає 87%, інше займають оператори мереж, менше піввідсотка – у виробників. Всього на РДН за останній тиждень в ОЕС України було реалізовано 157,5 тис. МВт.г. (-3%).


На ВДР протягом оглядового періоду ціни були більш динамічними. Середньозважені ціни змінювалися в діапазоні 2 864,99 - 3 345,19 МВт.г., а середнє значення середньозважених цін за оглядовий період зменшилося відносно аналогічного показника минулого періоду на 2,7% і становило 3 193,99 грн/МВт.г. Загальний обсяг купівлі-продажу за оглядовий період склав майже 10,5 тис. МВт.г.


Європейський ринок

Минулого тижня відбулося падіння цін на природний газ та цін СО2, що у поєднанні з збільшенням вітрогенерації другий тиждень поспіль сприяло падінню цін на більшості європейських ринків електроенергії. За підсумками, літо, що минуло, відзначилось рекордною сонячною генерацією в ЄС і заощадило 29 мільярдів євро на імпорті газу за даними дослідження, опублікованого 7 вересня 2022 р. ЄС виробив рекордні 12% своєї електроенергії за рахунок сонячної енергії в період з травня по серпень. Попит на електроенергію знизився на всіх проаналізованих ринках через менш теплі середні температури. Сонячна генерація скоротилась у Німеччині, Іспанії та зросла в Італії у порівнянні з попереднім тижнем. Генерація енергії вітру зросла на всіх проаналізованих ринках.

Станом на 8 вересня 2022р. ціна базової електроенергії у Франції становила 347,52 євро/МВт.г, в Угорщині - 384,77 євро/МВт.г., у Польщі – 143,82 євро/МВт.г. На жовтень 2022 р. у вищезазначених країнах електроенергія торгувалась по цінах в діапазоні 264-525 євро/МВт.г.


Місячні ф’ючерси на листопад 2022р. на електричну енергію у проаналізованих країнах зросли у середньому на 60%. На грудень 2022 р. мали аналогічну поведінку і зросли із середнім показником 3,8%. Ф’ючерсні ціни на четвертий квартал зазнали суттєвого зниження, особливо у країнах Північної Європи з показниками до 40%.

Ф’ючерсні ціни на електроенергію на 2023 рік мали аналогічну поведінку на більшості ринків з найменш вираженим спадом на ринку OMIP Іспанії та Португалії. Базове навантаження на 2023 рік в Німеччині, опустилось до 525 євро/МВт.г, У Франції до 552,53 євро/МВт.г. станом на четвер, 8 вересня. Ці падіння ф’ючерсних цін здебільшого обумовлені заявами голови Єврокомісії Урсули фон дер Ляйєн про швидку можливість внесення змін до функціонування європейських ринків електроенергії з урахуванням надмірно високих цін, які були зареєстровані.

Ціни ф’ючерсних контрактів, євро/МВт.г, 08.09.2022

Тип Контракт ДатаФранціяУгорщинаПольща
BaseМоnthOct/22525,14492,36263,55
Nov/221048,2628,37405,88
Dec/221120,61641,49415,88

За підсумками минулого тижня ціна квот на випуск СО2 в європейській системі торгівлі викидами (EU ETS) в ході торгів реєстрували щоденне зниження з найнижчими показниками за останні півроку. У четвер, 8 вересня, було досягнуто розрахункову ціну на ф’ючерси на права на викиди CO 2 на ринку EEX для еталонних грудневих контрактів 2022 року у розмірі 67,24 євро/т., що на 20,2% менше ціни минулого тижня. Стрімким падінням ринок відреагував на пропозицію найбільшого блоку в Європейському парламенті прискорити продажі EUA з резерву стабільності ринку для компенсації втрат через високі ціни на енергоносії.

Минулого четверга, 8 вересня, ціна вугілля в Європі (за API-2) складала 331,65 Є/тонну, що на 9,2% менше ціни попереднього тижня. Війна росії в Україні призводить до росту глобальної залежності від вугілля. Німеччина має намір замінити російське вугілля колумбійським. Ціна на нього порівняно низька із-за невисокої вартості праці в країні і морського способу доставки. В цей час в росії розглядають перспективу призупинення російського вуглевидобутку, так як будуть вичерпані можливості складів зберігання палива. Відповідно до звіту Bank of America, вугілля — один із найдешевших джерел палива на планеті, що означає, що найближчим часом на фоні глобальної кризи, ймовірно, буде користуватися попитом, незважаючи на негативні наслідки для клімату. За оцінкою МЕА, додаткові 120 ТВт.г. вугільної генерації можуть скоротити споживання газу на 22 млрд куб. м/рік.

Україна продовжує експортувати електроенергію до Румунії, Словаччини, Польщі та Молдови. Потужність експорту до Польщі - 210 МВт рівним графіком. З 5 вересня ENTSO-E було збільшено потужність експорту: потужність експорту до Румунії та Словаччини, за результатами добових аукціонів – по 150 МВт в денні та вечірні години і по 125 МВт вночі.

Публічні закупівлі

За минулий тиждень відбулося понад 50 тендерів із закупівлі електроенергії замовниками. Реалізований обсяг 10 найбільших контрактів складає 7,88 млн. кВт.г. на загальну вартість 25,81 млн. грн. без врахування ПДВ. Загалом середня ціна склала 3,41 грн. за кВт.г. без врахування ПДВ. Найбільший контракт отримано ТОВ «Енерджі маркетс ассістант», яке поставить в НДСЛ «Охматдит» МОЗ України 2,93 млн. кВт.г. електроенергії за початковою ціною 3,06 грн. за кВт.г. без врахування ПДВ. Інші тендери зображені на графіку нижче. Ціни коливалися у діапазоні від 3,03 до 4,63 грн./кВт.г.


Новини оптового ринку електроенергії

Словаччина дозволила ввести в експлуатацію ядерний реактор потужністю 471 МВт на заводі в Моховце. 30 серпня 2022р. Орган ядерного регулювання Словацької Республіки (UJD SR), видав дозвіл на введення в експлуатацію енергоблоку N3 потужністю 471 МВт на атомній електростанції Моховце (південно-західна Словаччина). Slovenské Elektráne, оператор заводу, розраховує розпочати виробництво електроенергії до початку 2023 року. Новий блок являє собою водяний реактор типу «VVER» під тиском, який покриє близько 13% споживання електроенергії в країні.
Великобританія завершує розробку планів щодо пакету підтримки бізнесу в розмірі 40 млрд фунтів стерлінгів (46 млрд дол.) для зниження рахунків за електроенергію для підприємств. Прем’єр-міністр Ліз Трас розглядає два варіанти. Перший: встановити гарантовану ціну, яку сплачуватимуть підприємства. Другий: відсоток чи зниження ціни, яку всі постачальники енергії мають пропонувати фірмам.
Через вкрай високі ціни на європейських ринках електроенергії, Агентство з питань співробітництва енергетичних регуляторів (Agency for the Cooperation of Energy Regulators - ACER) закликає ЄС переглянути методологію ціноутворення на ринку «на добу наперед». Також ACER рекомендує операторам системи передачі (ОСП) забезпечити достатню пропускну спроможність для імпорту/експорту електроенергії, оскільки це сприятиме стабілізації цін на ринку електроенергії та посилить безпеку постачання. На думку європейського регулятора такі заходи дозволять споживачам та учасникам ринку краще адаптуватися до кризової ситуації на європейському ринку електроенергії.
Німеччина переведе в режим очікування два ядерні реактори (2,8 ГВт) до квітня 2023 року Німеччина залишить два з трьох ядерних реакторів, що залишилися (загальною потужністю 2,8 ГВт), у режимі очікування протягом зими після кінцевого терміну виходу з атомної станції наприкінці 2022 року, щоб забезпечити достатнє постачання електроенергії у разі дефіциту електроенергії. Це рішення було прийнято лише через кілька днів після того, як російський Газпром оголосив про закриття на невизначений термін газопроводу «Північний потік-1», який постачає газ безпосередньо до Німеччини. Реактори Isar 2 (1,4 ГВт) і Neckarwestheim 2 (1,4 ГВт) залишаться в резерві на випадок надзвичайної ситуації до середини квітня 2023 року.
Французька EDF має намір перезапустити 27 ядерних реакторів до кінця 2022 року EDF планує перезапустити 27 своїх ядерних реакторів у Франції до кінця грудня 2022 року з 32 реакторів, які зараз зупинені на технічне обслуговування або ремонт. Очікується, що п’ять реакторів, що залишилися, буде перезапущено до кінця лютого 2023 року. Цей крок спрямований на те, щоб забезпечити енергопостачання Франції на зиму, оскільки Європа зараз має справу зі стрімким зростанням цін на енергоносії на тлі рішення Росії різко скоротити поставки газу.
З 5 вересня ENTSO-E збільшило до 300 МВт доступну пропускну спроможність для експорту електроенергії з України в ЄС. Такі можливості для українських експортерів будуть діяти в години найбільшого споживання електроенергії. Доступний обсяг міждержавних перетинів для експорту/імпорту електроенергії між Україною та ENTSO-E збільшено на 50 МВт в денні та вечірні години доби. Зокрема, з 7:00 до 23:00 (за європейським часом) (16 годин поспіль) – в понеділок - п’ятницю та з 9:00 до 23:00 (за європейським часом) (14 годин поспіль) – в суботу - неділю. В решту годин доби величина доступного перетину залишиться на попередньому рівні.