Українська енергетична біржа: ринок двосторонніх договорів

Протягом минулого тижня на УЕБ проведено 18 аукціонів з купівлі/продажу електроенергії, з яких 7 – у комерційних секціях, та 11 у спеціалізованих. Ініціаторами були Енергоатом, Центренерго, Укргідроенерго, Гарантований покупець, компанії групи ДТЕК тощо.

За оглядовий тиждень компанія Енергоатом-трейдинг двічі ініціювала аукціони відповідно до ст. 66 ЗУ «Про ринок електричної енергії», всі з яких виявились успішними. Енергоатом-Трейдинг пропонував базове навантаження та блочні позиції протягом першого тижня вересня та повного місяця вересня 2021 року. За результатами аукціонів, компанія змогла реалізувати 125,3 тис. МВт.г. за середньозваженою ціною 1 762,07 грн/МВт.г. базового навантаження. Блочні позиції нічних годин були реалізовані обсягом 81,9 тис. МВт.г. за середньозваженими цінами в діапазоні 654 – 1338,64 грн/МВт.г.

Компанія Центренерго протягом останнього тижня пропонувала базове навантаження протягом жовтня 2021 р. Реалізувати вдалось 183,3 тис. МВт.г. за цінами в діапазоні 1 752 – 1 758 грн/МВт.г.

Також на цьому тижні ініціював аукціони Гарантований покупець, пропонуючи блочні позиції протягом вересня 2021 р. За їх результатами, компанія реалізувала 160,5 тис. МВт.г. блочними позиціями, серед яких 66 тис. МВт.г. о 8-18 год. за середньозваженою ціною 1 714,01 грн/МВт.г., 67,5 тис. МВт.г. о 9-17 год. за середньозваженою ціною 1 581,15 грн/МВт.г. та 27 тис. МВт.г. о 12-17 год. за середньозваженою ціною 1 483,40 грн/МВт.г.

Загалом в ОЕС України було реалізовано 1 870,6 тис. МВт.г., в БуОс – 129,6 тис. МВт.г. Станом на 28 серпня в ОЕС України сформувались ціни на найчастіше використовувані типи графіків продажу, що представлені на графіку нижче.

Генерація електроенергії в ОЕС України

За останній тиждень спостерігалося збільшення генерації. Середньодобовий рівень виробітку на 23 серпня становив 15,439 ГВт, а на кінець аналізованого періоду 27 серпня збільшився і склав 15,929 ГВт. Генерація АЕС протягом останнього тижня зросла, на 27 серпня показник виробітку склав 9,682 ГВт. Наразі повноцінно функціонують 12 з 15 атомних блоків, які 27 серпня забезпечили 60,78% від загального виробництва. Генерація на ГЕС та ГАЕС протягом тижня зросла на 43,65%, наповненість водойм сприяли даному виробітку. Генерація ТЕС збільшилася на 9,23%, а ТЕЦ зменшилася на 4,88%. Також було суттєве зменшення виробітку генерації з відновлювальних джерел енергії, яка на кінець тижня знизилась на 33,74% і 27 серпня забезпечила 5,78% від загального виробництва.

Оператор ринку: ринок на добу наперед та внутрішньодобовий ринок

Протягом минулого тижня ціни в торговій зоні ОЕС України продовжували коливатись. Показники середньозважених цін ОЕС України знаходились в діапазоні1 810,03 - 2 222,07 грн./Мвт.г., тобто в межах ±12% відносно середньотижневого значення. Загалом середнє значення середньозваженої ціни в ОЕС України за останній тиждень становило 2 028,63 грн./МВт.г.(-4,2%). В торговій зоні БуОс значних цінових змін не спостерігалося - середньотижнева ціна майже не змінилась відносно минулого періоду (-0,3%), а середньозважені ціни відхилялись від середньотижневого значення в межах ±2%. -- діапазон цін становився на рівні 1673 - 1729 грн/МВт.г., а середнє значечння середньозваженої ціни за тиждень становило 1 705 грн/МВт.г. Всього на РДН за оглядовий період в ОЕС України було реалізовано 644 тис. МВт.г., а в БуОс - 82,6 тис. МВт.г., що становить 13% від реалізованого обсягу на РДН в ОЕС України.

На ВДР в торговій зоні ОЕС України протягом минулого тижня ціни були волатильними. Середньозважені ціни змінювалися в діапазоні 2 419,93 - 3 041,04 грн./МВт.г, а середнє значення середньозважених цін за поточний тиждень впала на 8% відносно аналогічного показника минулого періоду і становила 2 733,25 грн/МВт.г. Загальний обсяг купівлі-продажу за останній тиждень склав 35,2 тис. МВт.г, що складає 11% від обсягу РДН.

Європейський ринок

За аналізований період ціни на більшості європейських ринків електроенергії зазнали незначного падіння, чому сприяло збільшення виробництва вітрової енергії. На деяких ринках збільшення виробництва сонячної енергії також стало фактором, що сприяв зниженню цін. З іншого боку, у Великобританії, Бельгії та Нідерландах відбулося зростання цін, що значною мірою пов’язано з збільшенням попиту на електроенергію. Падіння середніх температур порівняно з високими значеннями попереднього тижня не посприяло значному зменшенню попиту на ринках.

Найбільше зростання ціни було зафіксоване в Німеччині. На 29 серпня ціна базової електроенергії у Франції становила 70,88 євро/МВт.г, в Угорщині – 90,46 євро/МВт.г., у Польщі – 79,58 євро/МВт.г. На вересень у вищезазначених країнах електроенергія торгувалась по цінах в діапазоні 86-97 євро/МВт.г.

Жовтневі місячні ф’ючерси на електричну енергію у Франції, Угорщині та Польщі мали тенденцію до здорожчання в середньому на 6,5 % та зростання на листопад 2021 р. в середньому на 5,6%. Ціни на ф’ючерси на електроенергію на наступний квартал в узагальненому вигляді показали падіння на проаналізованих ринках з найбільшим показником 7,9% на ринку EEX Німеччини. Ф’ючерси на електроенергію на 2022 рік здешевшали у співставленні з розрахунковими цінами попереднього аналізованого періоду з найнижчим коливанням у країнах північної Європи з показниками зниження від 0,9% до 0,7%. На інших ринках падіння відбулося в середньому на 3%.

Ціни ф’ючерсних контрактів, євро/МВт.г,27.08.2021

Тип Контракт ДатаФранціяУгорщинаПольща
BaseМоnthSep/2197,41107,9485,55
Oct/21108,6115,0086,85
Nov/21124,83117,6186,57

Публічні закупівлі

За останній тиждень відбулося 50 тендерів із закупівлі електроенергії замовниками. Реалізований обсяг найбільших 10 контрактів складає 5,16 млн. КВт.год. на загальну вартість 11,63 млн. грн. без врахування ПДВ. Загалом середня ціна склала 2,30 грн. за КВт.год. без врахування ПДВ. Найбільший контракт отримала компанія ТОВ «Дніпровські енергетичні послуги», воно поставить в Павлоградське міжрайонне управління водного господарства 883,8 тис. КВт.год. електроенергії за початковою ціною 1,94 грн. за КВт.год. без врахування ПДВ. Ціни коливалися у діапазоні від 1,94 до 3,17 грн./КВт.год.

Новини оптового ринку електроенергії

Президент підписав закон, який зобов’язує приватну генерацію торгувати по ДД на біржі. 27 серпня був підписаний закон №3508-д, який спрямований на врегулювання кризових явищ на ринку природного газу та електричної енергії, та, зокрема, зобов’язує приватну генерацію виходити на торги за двосторонніми договорами на біржу та накладає обмеження на трейдерів та постачальників щодо продажу на ринку «на добу наперед» максимум 10% обсягів електроенергії купленої за двосторонніми угодами, виключно у генерації.
Кабмін передав в управління «Нафтогазу» 2 арештованих ТЕЦ в Львівській області. Кабінет Міністрів України погодився з пропозицією АРМА та Міністерства енергетики щодо передачі в управління ТОВ «Нафтогаз Тепло» арештованого майна єдиних майнових комплексів Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ у Львівській області та ухвалив відповідне розпорядження. Це рішення прийняте у рамках особливого порядку відбору управителів для стратегічних активів, що застосовується в особливих випадках і дає змогу державним компаніям на законних підставах управляти об’єктами критичної інфраструктури.

Запаси вугілля на складах

Компанія, ТЕС/ТЕЦЗапас вугілля станом на 28.08.2021 (тис. т)Максимально можливі обсяги завантаження складуОчікуваний термін спрацювання складів
А (антр.)Г (газове)(тис. т )(діб)
ТОВ "ДТЕК Енерго"