Українська енергетична біржа: ринок двосторонніх договорів

Протягом минулих двох тижнів на УЕБ було проведено 26 аукціонів з купівлі/продажу електроенергії, з яких 13 – у комерційних секціях та 13 – у спеціалізованих. Ініціаторами були 14 компаній, серед яких компанії групи ДТЕК, Енергоатом-Трейдинг, Гарантований покупець, Калуська ТЕЦ-Нова, Центренерго, Укргідроенерго, Південь Енерго Збут, Овіс Трейд тощо. Гарантований покупець ініціював дві торгові сесії з продажу «зеленої» електроенергії, за результатами яких було реалізовано 109,8 тис. Мвт-год базового навантаження та блочних позицій. Цей тип аукціонів продовжує викликати підвищену увагу серед учасників ринку.

На аукціонах відповідно до ст. 66 ЗУ «Про ринок електричної енергії» більшість обсягів було реалізовано у вигляді базового навантаження.

Енергоатом 22 і 29 березня реалізував 13,89 тис. Мвт-год. «нічної електроенергії» з постачанням на квітень 2021 року і з квітня по грудень 2021 року. В результаті середньозважені ціни сформувались на рівні 923,75 грн/МВт-год на квітень і 850 грн/МВт-год на квітень – грудень. 26 та 31 березня на УЕБ відбулись аукціони з продажу електричної енергії, де ініціатором виступив Укргідроенерго. Було виставлено блочні позиції, з 8-23 год. та з 17-23 год., період постачання електричної енергії визначено на квітень 2021. В результаті аукціонів були сформовані середньозважені ціни на рівні близько 1400 грн. на 8-23 год. та 1 649 грн. на 17-23 год., відповідно.

Також три результативні аукціони було ініційовано ПАТ «Цетренерго» за минулі 2 тижні. Загалом реалізовано 1,36 млн. Мвт-год. за цінами в діапазоні 1269-1280 грн. Компанія реалізовувала електроенергію з постачанням протягом квітня-вересня 2021 року.

За аналізований період у комерційних секціях позиції формувалися з приблизно рівномірним розподілом по кількості на купівлю продаж ресурсу. Загалом в обох торгових зонах було реалізовано 1,02 млн. Мвт-год. з постачанням протягом березня-червня 2021 року. За результатами аукціонів з використанням коефіцієнтів сформовано коефіцієнти у діапазоні 0,97-1 від РДН. Таким чином, станом до 2 квітня сформувались ціни на найчастіше використовувані типи графіків продажу, що представлені на графіку нижче.

Генерація електроенергії в ОЕС України

Обсяг споживання електроенергії на початку оглядового періоду впав, як, відповідно, і рівень генерації. Це пов’язано з потеплінням на території України. Середньодобовий рівень генерації на 01 квітня становив 17,079 Гвт, впавши на 11,3% відносно показника за 18 березня. Генерація АЕС протягом останніх двох тижнів зменшилася на 4,5%, виробивши 1 квітня 10,04 ГВт. Зменшення виробітку електроенергії атомної генерації корелює з підвищенням виробітку з відновлювальних джерел енергії. Наразі функціонують 11 з 15 атомних блоків, які 1 квітня забезпечили 58,8% від загального виробництва.

Обсяги теплової генерації, а саме ТЕС і ТЕЦ, протягом останніх двох тижнів значно зменшились. Так, генерація ТЕС впала на 37,5% відносно показника 18 березня, становивши 18,5% від загального виробітку електроенергії; генерація ТЕЦ також впала на 22%. Виробіток ГЕС та ГАЕС становив 1 квітня 8,6% від загального рівня генерації, піднявшись на 7,2% відносно показника позаминулого тижня. ВДЕ також показує приріст генерації, становивши 5,2% у структурі, та вирісши в 2,3 разів відносно показника 18 березня. Такий зріст зумовлений погодою, сприятливою для виробництва «зеленої» електроенергії.

Оператор ринку: ринок на добу наперед та внутрішньодобовий ринок

За останні два тижні волатильність цін особливо була помітна в торговій зоні ОЕС України. Так, середньозважені ціни ОЕС України змінювались в діапазоні 1172 – 1635 грн./Мвт.г., торгової зони БуОс – в діапазоні 1401– 1710 грн./Мвт.г. Продовжується зростання середньодобової температури, внаслідок чого споживання знижується і збільшується «зелена» генерація, що в комплексі має вплив на різкі цінові коливання. Найнижче значення цін спостерігалось у торгах в торговій зоні ОЕС України на 31 березня, що було зумовлено значним профіцитним станом, в торговій зоні БуОс - 28 березня, у вихідний день при найнижчому споживанні з початку цього року. Найвище значення ціни в торговій зоні ОЕС, яка встановилася на 25 березня, пояснюється зменшенням обсягу пропозиції. Загалом середнє значення середньозваженої ціни в ОЕС України за останні два тижні становило 1372,17 грн. (+2,3%), в БуОС – 1640,15 грн. (-0,2%).

На ВДР в торговій зоні ОЕС України протягом останніх двох тижнів ціни також коливались суттєво. Середньозважені ціни змінювалися в діапазоні 1130- 1607 грн./МВт-год. Загальний обсяг купівлі-продажу за останні два тижні склав 197 тис. МВт. год., що складає 17,8% від обсягу РДН.

Європейський ринок

У цінах електроенергії на європейських ринках спостерігалась висока волатильність цін протягом розглядового періоду, із загальною динамікою на зниження. На 2 квітня ціна базової електроенергії у Франції становила 41,35 євро/МВт-год., в Угорщині – 44,67 євро/МВт-год., у Польщі – 53,57 євро/МВт-год. На травень 1 квітня електроенергія торгувалась по цінах в діапазоні 48-60 євро/МВт-год.

Загалом, ціни на електричну енергію в Європі продовжують понижуватись внаслідок потепління та відповідного зменшення споживання. Місячні ф’ючерси на електричну енергію описують тенденцію до зниження цін.

Ціни ф’ючерсних контрактів, євро/МВт.г, 1.04

Тип Контракт ДатаФранціяУгорщинаПольша
BaseМоnthApr/2150,7152,82
May/2148,2353,0559,69
Jun/2149,9756,54

Публічні закупівлі

За останні два тижні відбулося близько 260 тендерів із закупівлі електроенергії замовниками на загальну суму 326 млн. грн. Реалізований обсяг найбільших 15 контрактів складає 132,7 млн. кВт.год. Середня ціна склала найбільших контрактів склала 1,92 грн. за кВт.год. без ПДВ. Найбільший контракт отримала компанія ЕК Поділля. Вона поставить комунальному підприємству Вінницькій транспортній компанії 34 млн. кВт. год. електроенергії за початковою ціною 1,46 грн. за кВт.год.

Новини оптового ринку електроенергії

Запаси вугілля на складах українських теплових електростанцій (ТЕС) вперше перевищили його витрати в березні 2021 роки за останні сім місяців. Про це свідчать дані Міністерства енергетики. Надходження вугілля в березні цього року на ТЕС склало 1,67 млн тонн за його витраті 1,61 млн тонн, в тому числі антрациту – 0,13 млн тонн і 0,1 млн тонн, газової групи – 1,54 млн тонн і 1 , 51 млн тонн відповідно.

ПрАТ «Укргідроенерго» в 2021 році планує виробити близько 8,25 млрд кВт-год електроенергії, що на 25% перевищить аналогічний показник минулого року (6,6 млрд кВт-год). «Ми не очікуємо ситуації, яка виявилася б для нас непрогнозованою, тому що водосховища підготовлені до збору води, яка буде приходити в квітні-травні. Всі станції після інспекції Держенергонаглядом мають акти готовності, гідроспоруди і все обладнання – в надійному стані, сформовані штаби і робочі групи, які відповідають за пропуск паводку», – сказав Сирота.

Глобальне виробництво електричної енергії у 2020 році було забезпечено завдяки наступним видам генерації: вугільна – 8,7 тис ТВт-год (33,8 %), з природнього газу – 5,9 тис ТВт-год (22,8 %), гідроелектростанції – 4,3 тис ТВт-год (16,8 %), атомні електростанції – 2,6 тис ТВт-год (10,1%), вітроелектростанції – 1,6 тис ТВт-год (6,1 %), сонячні електростанції – 840 ТВт-год (3,3 %), біонергетика – 586 ТВт-год (2,2 %). Про це свідчать дані березневого звіту Global Electricity Review 2021 від британського аналітичного агентства Ember.

Запаси вугілля на складах

Компанія, ТЕС/ТЕЦЗапас вугілля станом на 02.04.2021 (тис. т)Максимально можливі обсяги завантаження складуОчікуваний термін спрацювання складів
А (антр.)Г (газове)(тис. т )(діб)
ТОВ "ДТЕК Енерго"