Минулі два тижні на УЕБ 7 компаній-ініціаторів аукціонів пропонували до продажу електроенергію всіх стандартних типів графіків продажу, представлених на УЕБ. Було проведено 12 аукціонів, з них 3 – відповідно до діючого ПСО. Для Гарантованого покупця було реалізовано 5,5 млн. Мвт-год. базового навантаження, 21 тис. Мвт-год. пікового навантаження та 13 тис. Мвт-год. пікового навантаження неробочого дня.

Енергоатом-Трейдинг був представлений на аукціонах з реалізації електроенергії Гарантованому покупцю, за регульованими цінами, та на аукціонах за вільними цінами. Так, на вільному ринку компанією було реалізовано 2232 Мвт-год. за ціною 1205 грн.

Загалом були пропозиції продажу різних типів графіків у різних торгових зонах, тому порівнювати показники досить складно. Але середня стартова ціна базового навантаження складала 1551 грн., пікового навантаження – 1846 грн., позапікового навантаження - 1033 грн. та пікового навантаження неробочого дня – 1500 грн.
На графіку чітко видимий розрив цін по піковому навантаженню, яке пропонували компанії в ОЕС України – в середньому 1558 грн., та компанії в торговій зоні о. Бурштинський – 1936 грн. за Мвт-год.

Реалізація електроенергії на УЕБ у межах вільного ринку

Протягом торгів ціна знижувалась. Так, станом на 30 квітня ціна продажу базового навантаження в ОЕС України залишалась на рівні 1205 грн., ціна продажу позапікового навантаження в БуОс – 1000 грн. за Мвт-год.

Генерація електроенергії протягом останніх двох тижнів суттєво знижувалась, відповідаючи умовам низького попиту. Зменшення простежується по всіх типах генерацій, включаючи ВДЕ.
Загальний показник середньодобового виробництва електроенергії становив 13,94 Гвт. 30 квітня, що на 1,26 Гвт. менше, ніж 23 квітня та на 2,25 Гвт. менше за 16 квітня. Відбувається обмеження потужностей енергосистеми для збереження балансу. Кабінет Міністрів минулого тижня прийняв рішення про довгострокове виведення в резерв чотирьох енергоблоків АЕС, а також перевів на знижену потужність сім інших енергоблоків АЕС.

Коливання цін ринку на добу наперед суттєво знизились. Так, середньозважені ціни ОЕС України змінювались в діапазоні 876 – 1581 грн., торгової зони БуОс – в діапазоні 1560 – 1766 грн. Найнижчі значення в ОЕС України спостерігались на вихідні, 25-26 квітня, коли традиційно споживання знижується. Однак, на початок «довгих» вихідних з 1 травня ціна ринку на добу наперед суттєво не змінилась. Це можна пояснити зміною граничних рівнів подання заявок на продаж Гарантованого покупця ресурсу «зеленої» генерації.

Протягом квітня гранична ціна, за якою Гарантований покупець може здійснювати продаж «зеленої» електроенергії на ринку на добу наперед, була збільшена двічі. Так, з 16 квітня діяла ціна 566,7 грн., а з 30 квітня - 1536,17 грн. Відтак, рішення дозволяє уникнути значних «провалів» ціни, а також було чинником деякого зростання загального рівня ціни на ринку.

Обсяг купівлі-продажу на РДН продовжує знижуватись. Так, наприклад, на 26 квітня було реалізовано 69 тис. Мвт-год. електроенергії, а на 1 травня – ще менше, 55 тис. Мвт-год. Це абсолютний мінімум з початку року. Приміром, середній показник денного обсягу купівлі продажу для січня 2020 року – втричі більший. Навіть незважаючи на те, що заявлений обсяг купівлі був надзвичайно низьким, ціна знизилась не настільки суттєво, як, наприклад, минулих вихідних.

Перевищення обсягів заявок на продаж перед заявками на купівлю зберігається постійно – більше ніж у 2 рази. Так, станом на 1 травня профіцит склав 122 тис. Мвт-год.

Загалом середнє значення середньозваженої ціни в ОЕС України за вказаний період становило 1257 грн./ МВт-год., в БуОС – 1646 грн./ МВт-год. Зростання порівняно з попереднім періодом спостерігається в обох торгових зонах.

Спотові ціни у Західній Європі за останніх два тижні були загалом нестабільними, та простежувалася тенденція до зниження минулого тижня. Таким чином на 29 квітня ціна базової електроенергії у Франції становила 12,77 євро/МВт-год., в Угорщині – 24,34 євро/МВт-год., у Польщі – 36,98 євро/МВт-год. На травень у квітні електроенергія торгувалась по цінах в діапазоні 17-40 євро/МВт-год. Прогнози рівня споживання електроенергії невтішні, оскільки пандемія короновірусу в даний час також впливає на енергоємний промисловий сектор, що неминуче позначиться на загальному попиті і фінансових результатах роздрібних постачальників електроенергії.

Ціни на електроенергію на європейських хабах, євро/МВт-год.

За останні два тижні відбулося близько 40 тендерів із закупівлі електроенергії бюджетними установами. Загалом закуплено електроенергії на суму 387 млн. грн. Коливання ціни були яскраво виражені, особливо в найбільших тендерах. Але загалом середня ціна склала 1,90 грн./кВт-год. Найбільший контракт отримала компанія ГАЗЕНЕРДЖИТРЕЙД. Вона поставить 163,5 млн. кВт-год. електроенергії за початковою ціною 1,51 грн./ кВт-год. для МІСЬКЕЛЕКТРОТРАНССЕРВІС. Коливання ціни в тендерах були суттєвими – від 1,1 до 2,80 грн./ кВт-год.

Міністерство енергетики 28 квітня оприлюднило оновлений прогнозний баланс електроенергії на 2020 рік. Енергобаланс передбачає зниження обсягів виробництва електроенергії усіма типами генерації: атомна, гідро, теплова. Також скореговане прогнозне зростання генерації з відновлюваних джерел енергії. Майже без змін залишена частка виробництва ТЕЦ, які виконують функцію забезпечення теплопостачання в опалювальний сезон. Так, передбачається зниження загального обсягу виробництва е/е у порівнянні з попередньою редакцією балансу (від 13.03.2020) на 5,4% - до 143,9 млрд. кВт-год., при цьому атомна генерація знижується на 8,6% - до 73,7 млрд. кВт-год., теплова – на 7,7% до 38,872 млрд. кВт-год., ГЕС – на 4,8% до 4,846 млрд. кВт-год.

Міністерство енергетики та захисту довкілля планує пришвидшити інтеграцію України з ENTSO-E. Про це під час онлайн-обговорення щодо реалізації Додатку XXVII до Угоди про асоціацію, організованого DiXi Group, сказала т.в.о. міністра енергетики та захисту довкілля Ольга Буславець. "Дуже важливий напрямок — це технічна синхронізація з європейською системою ENTSO-E. Є затверджений урядом план заходів, який дозволяє технічно синхронізуватися. Там зафіксована дата - 2023 рік. Ми будемо працювати над тим, щоб цей термін скоротити", - сказала Буславець. Вона наголосила, що для України важлива не лише технічна, але й ринкова інтеграція.

Тенденція падіння попиту та зниження цін продовжується в електроенергетиці Європи. Європа зіткнулася з рекордним крахом цін на електроенергію. У багатьох європейських країнах ціни на електроенергію стали негативними. Така ситуація вважається нормальною у деяких країнах у вихідні або святкові дні, але зараз негативні показники фіксуються також у будні дні. Не дивно, що суворість обмежувальних заходів співвідноситься з падінням споживання: 25% в Італії, 20% у Франції, 12% у Великобританії.

Запаси вугілля на складах