На УЕБ спостерігалась надзвичайно висока активність торгівлі. Протягом даного періоду було сформована 121 стартова позиція з продажу ресурсів базового, пікового та позапікового навантаження. Також вперше було запропоновано до продажу ресурс "пікове навантаження неробочого дня", але достатнього попиту на дану електроенергію не було зафіксовано. Загалом протягом визначеного періоду учасниками реалізовано 533 тис. Мвт.год. електроенергії, на аукціонах, що не підпадають під ПСО. Ініціаторами аукціонів виступали 13 компаній, серед яких Центренерго, КАЛУСЬКА ТЕЦ-НОВА, ТАС Енергія Країни, ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО та ін.



Протягом даного періоду реалізовано 59,78 тис. Мвт.год. ресурсу базового навантаження, 238,05 Мвт.год. ресурсу пікового навантаження, 234,99 Мвт.год. ресурсу позапікового навантаження.

Динаміка зміни цін – на пониження, як за період загалом, так і протягом торгових сесій. Середня ціна реалізації ресурсу базового навантаження протягом останніх трьох тижнів складала 1523 грн. за Мвт.год, ресурсів пікового та позапікового навантаження – 1359 та 838 грн. відповідно.

Крім того, 25 листопада ВП "Енергоатом-Трейдинг" ДП "НАЕК "Енергоатом" реалізував 6,88 млн. Мвт.год. за регульованою ціною та відповідно до ПСО.

Проаналізувавши побажання учасників ринку УЕБ було запущено комерційні секції з торгівлі електроенергією. Комерційні секції менш зарегульовані ніж спеціалізовані. Граничний час на підписання позицій, поданих на аукціон, становить 3, а не 48 годин. Ця опція дозволяє учасникам оперативно реагувати на коливання ринку. Інша кардинальна відмінність - це можливість подавати позиції не тільки на продаж, але і на купівлю електричної енергії. Також для учасників ринку в комерційних секціях запропоновано торги "формулою". Як це працює: ініціатор позиції, продавець чи покупець, створює свою позицію, відповідно на продаж чи на купівлю, та замість ціни вказує коефіцієнт, тобто премію чи дисконт до визначеної ним самим формули. Перший аукціон в рамках комерційних секцій відбувся 5 грудня. На аукціоні Гарантований покупець провів закупівлю електроенергії на Бурштинському енергоострові. Зокрема, підприємством було закуплено 8064 МВт.г електроенергії базового навантаження, середньозважена ціна, що сформувалась під час проведення аукціону склала 1 587,94 грн./МВт.год. без ПДВ.

Станом на 4 грудня частка атомної генерації становила 57 %, ТЕС – 27 %. Загалом виробництво електроенергії 4 грудня склало 20110 Мвт. За останні 3 тижні продовжилася тенденція до зростання виробітку електроенергії – загальний обсяг генерації зріс на 2,8 Мвт. у цілому за рахунок збільшення генерації з АЕС та ТЕС (+3 Мвт./добу). Зменшення генерації відбулося лише по ГЕС та ВДЕ (-0,5 МВт./добу). Загалом спостерігається сезонне зростання генерації та споживання електроенергії.



Протягом досліджуваного періоду ціни на ринку "на добу наперед" були високоволатильними із збереженням динаміки на пониження. З 18 листопада ціна на о. Бурштинський знизилась на 19% до 1513 грн. за Мвт.год., а ціна в ОЕС України знизилась на 37% до 773 грн. за Мвт.год. У ОЕС України зміна ціни була більш динамічною, ніж на Бурштинському острові. Спостерігались декілька цінових мінімумів (у торгах на 29 листопада, 1 грудня, 4 та 7 грудня), а також денних максимумів (25, 28 листопада та ін.). Серед причин даного явища: температура вище звичайних значень, а також надлишок пропозиції на ринку.


Спотові ціни у Західній Європі були загалом стабільними, але простежувався легкий тренд до зростання. Французький ринок Day-Ahead у листопаді виріс на 15,4% у порівнянні з минулим роком. Таким чином, 4 грудня ціна базової електроенергії у Франції становила 59,6 євро/МВт-год., в Угорщині – 57,07євро/МВт-год., у Польщі – 53,20 євро/МВт-год. На січень у грудні електроенергія торгувалась по цінах в діапазоні 55,9 - 56,8 євро/мегават.

Протягом трьох тижнів відбулися 288 тендерів із закупівлі електроенергії бюджетними установами. Загалом закуплено електроенергії на суму 1,62 млрд. грн. Коливання ціни були яскраво виражені, особливо в найбільших тендерах. Але загалом середня ціна склала 2 грн./Квт.год (з урахуванням ПДВ та доставки до споживача).

Рада заборонила імпорт електроенергії з Росії за двосторонніми договорами. Імпорт електричної енергії не дозволяє вирішити проблему балансування енергосистеми України, адже імпортні поставки можуть призводити до зменшення резервів теплової генерації, також імпорт в години профіциту (падіння споживання) погіршує надійність роботи енергосистеми. Тому Верховна Рада 4 грудня проголосувала про внесення змін до закону про ринок електричної енергії, що передбачає заборону імпорту електричної енергії з Російської Федерації.

Граничні ціни на балансуючому ринку змінилися. 1 грудня 2019 р. набирає чинності постанова НКРЕКП від 26.11.2019 № 2485 "Про затвердження Змін до Правил ринку та Змін до Правил ринку "на добу наперед" та внутрішньодобового ринку". Згідно цієї постанови, до початку входження України в ENTSO-E учасники балансуючого ринку зобов’язані продавати електроенергію в цьому сегменту ринку за цінами в діапазоні від 70% (нижня межа) до 115% (верхня межа) від ціни, яка була на РДН в поточну годину.