Українська енергетична біржа: ринок двосторонніх договорів

Протягом минулого тижня на УЕБ було проведено 14 аукціонів з купівлі-продажу електроенергії, з яких 12 у спеціалізованих секціях та 2 – у комерційних. Ініціаторами були Енергоатом, Укргідроенерго, Гарантований покупець, Центренерго, компанії групи ДТЕК, тощо.

Минулого тижня Енергоатом ініціював 3 аукціони, з продажу базового навантаження з постачанням протягом травня, всі були успішними. Так, компанії вдалося реалізувати загалом 293,14 тис. Мвт.г. базового навантаження за цінами в діапазоні 1916,39-1927,83 грн. Аукціони Енергоатому викликали значний інтерес учасників ринку, за результатами конкурентних торгів минулого тижня переможцями були від 18 до 25 компаній протягом 3-х днів.

За оглядовий період Гарантований покупець ініціював 1 аукціон з продажу «зеленої» електроенергії з постачанням у травні. Так, реалізовано 18,6 тис. Мвт.г. електроенергії базовим навантаженням за середньозваженою ціною позиції 1920 грн. та блочні позиції денних годин загальним обсягом 86,96 тис. Мвт.г. за цінами в діапазоні 2165-2180,55 грн.

Укргідроенерго минулого тижня ініційовано один аукціон з продажу електроенергії. Так, компанія реалізувала 43,90 тис. Мвт.г. базового навантаження та 6,45 Мвт.г. блочними позиціями за цінами відповідно 1910,53 та 2300 грн. відповідно.

Крім того, успішними були аукціони компаній Черкасиенергозбут, Черкасиобленерго, та компаній групи ДТЕК.

Загалом в ОЕС України минулого тижня продано 2,09 млн. Мвт.г. електроенергії.

Станом на 22 квітня в ОЕС України сформувались ціни на найчастіше використовувані типи графіків продажу, що представлені на графіку нижче.


Оператор ринку: ринок на добу наперед та внутрішньодобовий ринок

Протягом оглядового періоду ціни були стабільними, знаходившись в діапазоні 2277,77 - 2375,77грн./МВт.г., в межах ±2% відхилення відносно середньотижневого значення. Загалом середнє значення середньозваженої ціни за останній тиждень збільшилось відносно аналогічного показника минулого тижня і становило 2327,90 грн./МВт.г. (+1%). У період воєнного стану на РДН спостерігаються значні дисбаланси між попитом та пропозицією.


Всього на РДН за останній тиждень в ОЕС України було реалізовано 144,2 тис. МВт.г. (-19%).

На ВДР протягом оглядового періоду ціни коливалися динамічно. Середньозважені ціни змінювалися в діапазоні 1 845,45 - 2 689,56 МВт.г., а середнє значення середньозважених цін за оглядовий період зменшилося відносно аналогічного показника минулого періоду на 6,2 % і становило 2 492,52 грн/МВт.г. Загальний обсяг купівлі-продажу за оглядовий період склав 4,4 тис. МВт.г.


Європейський ринок

Майже на всіх проаналізованих європейських ринках відбулось незначне зниження цін на електроенергію у порівнянні з цінами минулого тижня. Цьому посприяло зростання виробництва сонячної енергії. Встановлення нових потужностей відновлювальної енергії продовжує розвиватися з запаморочливими темпами: на 43% більше фотоелектричних потужностей і на 6% більше потужностей вітрової енергії за останні 1,5 р., а технології зберігання будуть відігравати значну роль в системі електроенергетики в найближчі роки. В короткостроковій перспективі очікується, що вплив вторгнення в Україну підвищить і без того високі ціни на енергоносії в Європі, що відобразиться на цінах на електричну енергію, оскільки посилюється тиск на блок, щоб він швидко скорочував імпорт російської нафти, вугілля та природного газу.

Протягом тижня відбувалося зменшення попиту на більшості ринків, що є наслідком великодніх канікул та пов’язаних з ними територіальних переміщень населення.


Станом на 22 квітня 2022р. ціна базової електроенергії у Франції становила 200,52 євро/МВт.г, в Угорщині – 204,43 євро/МВт.г., у Польщі – 124,43 євро/МВт.г. На травень 2022 р. у вищезазначених країнах електроенергія торгувалась по цінах в діапазоні 141-230 євро/МВт.г.

Місячні ф’ючерси на червень 2022р. на електричну енергію у проаналізованих країнах продовжили тенденцію до підвищення цін у середньому на 5,9 %. На липень 2022 р. на більшості ринків ціни мали зростаючу динаміку із середнім показником 8,2 %.

Ціни ф’ючерсних контрактів, євро/МВт.г, 21.04.2022

Тип Контракт ДатаФранціяУгорщинаПольща
BaseМоnthMay/22 229,70 225,26 141,48
Jun/22 235,59 237,29 155,11
Jul/22 253,33 245,38 -

Ціна квот на випуск СО2 в європейській системі торгівлі викидами (EU ETS) в ході торгів минулого тижня значно зросли. Що стосується цін на ф’ючерси на права на викиди CO2 на ринку EEX для еталонних грудневих контрактів 2022 року, то вони склали 86,44 євро/т. у четвер, 21 квітня, що стало максимальною розрахунковою ціною цього місяця. Невизначеність щодо тривалості та наслідків впливу війни в Україні на економіку та попит підняла ціни на ці ф’ючерси до рівня, який ще не був досягнутий минулими тижнями.


Публічні закупівлі

За минулий тиждень відбулося 7 тендерів із закупівлі електроенергії замовниками. Реалізований обсяг контрактів складає 1,06 млн. кВт.г. на загальну вартість 2,86 млн. грн. без врахування ПДВ. Загалом середня ціна склала 2,69 грн. за кВт.г. без врахування ПДВ. Найбільший контракт отримано ТОВ «СКАЙ СОФТ», яке поставить в КП «ХАРКІВСЬКА ОБЛАСНА ФІЛАРМОНІЯ» 450 тис. кВт.г. електроенергії за початковою ціною 2,68 грн. за кВт.г. без врахування ПДВ. Ціни коливалися у діапазоні від 2,35 до 3 грн./кВт.г.


Новини оптового ринку електроенергії

Міненергетики рекомендувало ТОВ «Українська енергетична біржа» спростити процедуру акредитації учасників електронних аукціонів на період воєнного стану. На звернення ТОВ «УЕБ» Аукціонним комітетом було вирішено рекомендувати Організатору аукціону на період дії правового режиму воєнного стану забезпечити організацію проведення електронних аукціонів в частині надання ТОВ «УЕБ» документів з метою укладення договору про організацію та проведення аукціонів/заяви про приєднання до договору про організацію та проведення аукціонів, що здійснюється засобами електронної пошти, без обмеження місячним строком формування Витягу з ЄДР та відтермінувати надання учасником ринку електричної енергії Організатору аукціону завірених належним чином паперових копій та або оригіналів документів, які мають бути надані відповідно до вимог Регламенту.
Володимир Зеленський підписав закон про використання в Україні накопичувачів енергії, які збалансують роботу енергосистеми й підвищать стабільність електропостачання для споживачів. Про це інформують у Держенергоефективності. Закон вперше врегульовує діяльність із накопичення енергії в Україні. Передбачаються, зокрема: - нові терміни: система накопичення енергії, оператор системи накопичення енергії та повністю інтегровані елементи мережі; - новий учасник на ринку електричної енергії – оператор системи накопичення енергії із визначеними правами та обов’язками; - ліцензування діяльності з накопичення енергії.
Постановою Уряду від №453 від 16 квітня продовжено дію положення про покладання спецобов’язків на ринку електроенергії (ПСО) щодо забезпечення доступною електроенергією населення до листопада 2022 року. «Відповідно до постанови, дія ПСО на ринку електроенергії продовжена до 31 жовтня, тоді як до цього ПСО мала діяти до 30 квітня. Таким чином, до листопада 2022 року ціна на електроенергію для населення не зміниться», - йдеться у повідомленні.
Французькі виборці у другому турі президентських виборів у неділю стояли перед вибором між більшою кількістю реакторів і відновлювальних джерел енергії та «лише ядерним майбутнім». Чинний президент Еммануель Макрон пообіцяв більшу потужність як відновлюваних джерел енергії, так і ядерної енергії за допомогою 14 нових реакторів до 2050 року. Ле Пен пообіцяла схвалити будівництво 20 ядерних реакторів до 2036 року, продовживши термін експлуатації 56 енергоблоків до 60 років. Однак французький орган атомної безпеки ASN заявив, що будь-які рішення про подовження терміну роботи реакторів буде використовуватися лише з урахуванням критеріїв безпеки, а не політики.