Минулі два тижні на УЕБ було проведено 15 аукціонних сесій. Компанії-ініціатори пропонували як стандартні графіки продажу електроенергії, так і блочні позиції в обох торгових зонах. Ініціаторами були державна генерація (Енергоатом, Укргідроенерго), компанії з групи ДТЕК, Гарантований покупець, інші учасники ринку.
Енергоатом-трейдинг ініціював 3 торгові сесії поза межами ПСО, на двох із них вдалося реалізувати ресурс. Так, 17 липня компанія реалізувала 12 тис. Мвт-год. базового навантаження на експорт.

24 липня проведено наступну успішну торгову сесію, за результатами якої реалізовано весь стартовий обсяг електроенергії, а саме 1,56 млн. Мвт-год. Цей аукціон викликав підвищену увагу учасників ринку, у ньому брали участь 17 компаній, а торги тривали більше 3-х годин. Енергоатом реалізував 24 липня 2 позиції – обсягом 50 лотів з постачанням у липні-вересні за ціною 1168,32 грн. та 500 лотів з постачанням у липні-листопаді за ціною 1143,00 грн.

Також за минулі два тижні досить успішними були аукціони Гарантованого покупця та Укргідроенерго, на території о. Бурштинський реалізувала блочні позиції Калуська ТЕЦ.

По цінах коливання за типами навантажень різнобічні, але спостерігається тенденція на зниження порівняно з минулими періодами.
Станом на 24 липня ціна базового навантаження в ОЕС України складала 1144 грн., пікового – 1251 грн., пікового навантаження неробочого дня – 1187 грн. за Мвт-год.



Обсяги генерації АЕС мають незначну тенденцію до зростання, що пов’язано із зростанням споживання понад прогнозні показники. ТЕЦ також мали зростаючу тенденцію, а генерація ТЕС знизилася на 13%. Генерація ВДЕ майже не зазнала змін, а ГЕС та ГАЕС – суттєво зросла, до 1,14 Гвт, що може бути наслідком збільшення рівня води після паводків. В загальному виробництві енергії частка АЕС складала 53%, частка ТЕС скоротилася до 22%.



Протягом останніх двох тижнів ситуація в ОЕС України та на території БуОс відрізнялась. Так, середньозважені ціни ОЕС України змінювались в діапазоні 951,46 – 1413,54 грн. На території о. Бурштинський не спостерігалось суттєвих коливань (1698,18 – 1719,88 грн). Спад цін спостерігався 14 -19 липня і був результатом зниження обсягів торгівлі, що є відображенням негнучкого ринку. Загалом середнє значення середньозваженої ціни в ОЕС України за останні два тижні становило 1221,60 грн./МВт-год., в БуОС – 1708,59 грн./МВт-год. За останні 12 днів липня обсяг купівлі-продажу в ОЕС України склав 783,5 тис. МВт-год., по БуОс 83,9 тис. МВт-год. В обох торгових зонах спостерігався профіцит електроенергії.



Спотові ціни у Західній Європі були загалом нестабільними та простежувався легкий тренд до зниження. Таким чином, 23 липня ціна базової електроенергії у Франції становила 36,70 євро/МВт-год., в Угорщині – 39,11 євро/МВт-год., у Польщі – 51,34 євро/МВт-год. На серпень у липні електроенергія торгувалась по цінах в діапазоні 32-53 євро/мегават.
До кінця минулого тижня ціни знижувались через прогнозоване збільшення виробництва електроенергії з вітру та сонця, а також зниження споживання.
Європейські експерти прогнозують, що відновлювальні джерела енергії будуть відігравати більш важливу роль у формуванні цін на електроенергію протягом наступного десятиліття. Однак, зростання використання відновлювальних джерел енергії спричинить за собою велику мінливість цін, пов’язану з погодою.

Ціни на електроенергію на європейських хабах, євро/МВт.г



За останні два тижні відбулися 34 тендери із закупівлі електроенергії бюджетними установами на загальну суму більше 860 млн. грн. Коливання ціни були яскраво виражені, особливо в найбільших тендерах. Загалом середня ціна склала 1,8 грн./кВт.год. Найбільший контракт отримало державне підприємство «Новатор». Компанія поставить концерну "Укроборонпром" 376,3 млн кВт.год. електроенергії за початковою ціною 1,45 грн./кВт.год.



S&P підготували звіт - S&P Global Ratings, у якому надають своє бачення розвитку ринку електроенергії в Європі. Спотові ціни найближчим часом залишаться низькими – йдеться у дослідженні. Прагнення до підвищення енергоефективності та деіндустріалізації в деяких європейських країнах зазвичай призводить до зниження попиту. Крім того, після трьох років поспіль рекордно м’якої зими є ризик того, що попит на електроенергію може скорочуватися на стійкій основі в порівнянні з попереднім десятиліттям. Більш того, політика ЄС спрямована на скорочення загального споживання енергії на 32,5% до 2030 року. Але електрифікація промисловості, опалення та транспорту може збільшити попит істотно за прогнозами експертів через п’ять років.

БАУ пропонує дозволити продажі е/е з біосировини на ринку двосторонніх договорів та РДН. Біоенергетична асоціація України пропонує внести зміни в законодавство та дозволити компаніям-виробникам електроенергії з біосировини (біогазу та біомаси) продавати обсяги енергії на ринку «на добу наперед» та ринку двосторонніх договорів, що дозволить компаніям збільшити надходження коштів на період фінансового дефіциту ДП «Гарантований покупець».

Відновлювальні джерела в ЄС уперше згенерували більше енергії, аніж вугілля, нафта і газ разом. Згідно з даними кліматичного аналітичного центру Ember, вітрова, сонячна, гідро- та біоенергетика згенерували 40% електроенергії в 27 державах-членах європейського блоку в першій половині 2020 року, у той час як енергія, яка отримана від викопного палива, не перевищує 34% електроенергії. У результаті викиди вуглецю в енергетичному секторі ЄС скоротилися на майже 25% за перше півріччя цього року. Попри те, що попит на електроенергію в Євросоюзі під час пандемії коронавірусу знизився на 7%, сама генерація «зеленої» електроенергії збільшилася на 11%. Це стало можливим завдяки новим вітровим і сонячним установкам, які виробляли рекордну п’яту частину електроенергії в Європі. За цей час тільки у Данії 64% електроенергії було вироблено від вітру і сонця.

НКРЕКП підняла на 50% тариф на послуги Оператора ринку в частині купівлі-продажу е/е – до 3,03 грн/МВт-год. На засіданні 22 липня НКРЕКП підняла на 50% тариф на послуги Оператора ринку в частині купівлі-продажу електроенергії на ринку "на добу наперед" та внутрішньодобовому ринку (з діючого 2,02 грн/МВт-год) – до 3,03 грн/МВт-год, через зменшення обсягів торгів на майданчику держпідприємства.

Запаси вугілля на складах