На УЕБ у 2020 році торгівля електроенергією розпочалася 8 січня. Загалом було проведено 35 аукціонів з купівлі-продажу електроенергії, з них 5 у комерційній секції та 29 аукціонів на виконання ст.66 ЗУ "Про ринок електричної енергії". Ініціаторами позицій були 10 компаній, серед яких Укргідроенерго, ТАС Енергія Країни, Центренерго, ДТЕК Західенерго та інші.

Стартові ціни знаходились у досить широкому діапазоні. Так наприклад у ОЕС України базове навантаження було запропоновано по ціні від 1460 до 1639 грн., пікового навантаження - від 1650 до 2355 грн., позапікове навантаження неробочого дня – за ціною 1400 грн. Стартові ціни нещодавно запровадженого типу графіку навантаження "пікове навантаження неробочого дня" коливались в діапазоні 1550-1700 грн. Протягом торгової сесії стартові ціни, як правило, суттєво знижувались.

Протягом даного періоду було реалізовано 69,65 тис. МВт.год. за регульованими цінами та 475,27 тис. МВт.год. електроенергії за вільними цінами. Компанії укладали біржові угоди на купівлю-продаж електроенергії лише в межах ОЕС України, хоча безліч компаній протягом вказаного періоду пропонували електроенергію в межах о. Бурштинський.
Загальний тренд зміни цін - боковий. Таким чином, станом на 24 січня котирування УЕБ були наступними: 1580 грн. на базове навантаження, 1415,90 на пікове навантаження та 950 грн. на позапікове навантаження.

Станом на 23 січня частка атомної генерації становила 55,97%, ТЕС – 22%. Загалом з початку 2020 року загальна генерація електроенергії знижувалася, але не суттєво, що очевидно пов’язано з несезонно теплою погодою для зими. 23 січня середньодобове виробництво електроенергії склало 18,9 ГВт, що на 0,6 ГВт менше ніж 16 січня. Загалом скорочення було досягнуто за рахунок скорочення відпуску ГЕС та ГАЕС, яке з початку року знизилось майже на 0,5 ГВт. із зменшенням у структурі генерації на 3 в. п. Незначне зростання обсягу відпуску спостерігалось лише по ТЕЦ та ВДЕ.

На початку 2020 року ціни були нестабільними, але загалом мали динаміку до зростання, яка була більш вираженою на території о. Бурштинський. Спостерігалось декілька добових піків, наприклад, у торгах на 2, 10 та 13-15 січня в ОЕС України та на 11, 15-17, 24 січня на території о. Бурштинський. Найбільший за 3 перші тижні 2020 року обсяг у ОЕС України було реалізовано у торгах на 13 січня – 196 тис. Мвт.-год. Загалом протягом останніх тижнів роботи нового ринку електроенергії щодоби в середньому було реалізовано 166 тис. МВт-год. електроенергії в ОЕС України по середньодобовій ціні 1435 грн. за МВт-год. та 10,5 тис. МВт-год. електроенергії для о. Бурштинський по середньодобовій ціні 1712 грн. за МВт-год. Середньодобовий розрив між цінами ОЕС України та о. Бурштинський становив 278 грн.

Спотові ціни у Західній Європі були загалом не стабільними та простежувався легкий тренд до зростання. Таким чином, 23 січня ціна базової електроенергії у Франції становила 51,5 євро/МВт-год., в Угорщині – 56,2 євро/МВт-год., у Польщі – 51,9 євро/МВт-год. На лютий у січні електроенергія торгувалась по цінах в діапазоні 42-51 євро/мегават. У п’ятницю ціни у Західній Європі впали на фоні прогнозів більш м’якої погоди. Так, ціна ринку на добу наперед у Франції знизилась на 10 євро за один день, до 40,80 євро/МВт-год.

З початку року 2020 відбулося більше 550 тендерів із закупівлі електроенергії бюджетними установами. Загалом з топ 15 найбільших тендерів закуплено електроенергії на суму 1,47 млрд. грн. Коливання ціни були яскраво виражені, особливо в найбільших тендерах. Але загалом середня ціна склала 1,85 грн./кВт.год (з урахуванням ПДВ та доставки до споживача). Найбільший контракт отримала компанія ТОВ Д.ТРЕЙДІНГ. Вона поставить ПрАТ Київобленерго 330 млн. кВт.год. електроенергії за початковою ціною 1,29 грн./кВт.год. Ціни коливалися у діапазоні від 1,29 до 2,82 грн. за кВт. год.

Гарантований покупець став price maker на РДН. Керівник НЕК "Укренерго" Всеволод Ковальчук під час підсумкової прес-конференції заявив, що ДП "Гарантований покупець" в теперішніх умовах має найбільший вплив на середньозважену ціну ринку "на добу наперед" (РДН). Такий висновок був зроблений після аналізу залежності цін на РДН від нічної заявки "Гарантованого покупця" та дозволеного обсягу імпорту до та після змін в механізм покладання спеціальних обов’язків (ПСО) 10 грудня 2019р (зняли верхнє цінове обмеження вночі для "Гарантованого покупця"). Крім цього, Ковальчук вважає, що головний чинник викривлень на ринку - це ПСО. "ПСО створило міні ДП "Енергоринок" - "Гарантований покупець"… Держава створила надмонополіста для сегменту ринку двосторонніх договорів, який сконцентрував у своїх руках понад 50% виробленої електроенергії…ПСО має вмерти. Це моя особиста позиція. А не ще більше посилитися", - сказав Ковальчук.

До 2050 року вугільна генерація електроенергії в Україні буде повністю заміщена іншими джерелами енергії. "Ми прогнозуємо повне заміщення вугільної генерації до 2050. В мене є надія, і я практично впевнений, що це станеться раніше. Зважаючи на ті виклики, які сьогодні для нас несе цей напрямок", - наголосив Оржель. Він також додав, що до 2050 року частка відновлювальних джерел у загальному обсязі енергії, згенерованої в Україні, становитиме 70%. Також у міністерстві прогнозують, що рівень атомної генерації електроенергії до 2050 року становитиме 20-25%. Такі прогнози зумовлені розвитком альтернативних джерел електроенергії в Україні.

У Німеччині погодили графік відключення ТЕС на бурому вугіллі. Федеральний уряд Німеччини і прем’єр-міністри земель Саксонія-Ангальт, Бранденбург, Саксонія й Північний Рейн-Вестфалія 16 січня досягли домовленостей щодо плану відключення теплових електростанцій (ТЕС), що працюють на бурому вугіллі. Раніше відключення електростанцій на бурому вугіллі планували до 2038 року. Однак у досягнутому нині компромісі вивчається можливість остаточного виведення цих ТЕС із експлуатації ще 2035 року, пояснив Зайберт.