За останні 2 тижні було проведено 24 аукціони та сформовано 97 стартових позицій на продаж та купівлю електроенергії. З них один аукціон був проведений 14 лютого на продаж Гарантованому покупцю відповідно до ПСО, за його результатами реалізовано 110208 Мвт-год. базового навантаження. У нещодавно запроваджених на УЕБ комерційних секціях ініціаторами аукціонів були 6 компаній, серед яких ЕТГ, Енерджікс, ДТЕК Дніпроенерго та інші. Гарантований покупець 2 рази виставляв стартові позиції на закупівлю на території о. Бурштинський, але за результатами даних аукціонів угод укладено не було.

Крім стандартно діючих раніше продуктів, було реалізовано пікове навантаження неробочого дня з генерації Укргідроенерго обсягом 21 тис. Мвт-год. та ціною 1300 грн. за Мвт-год.

Загалом учасники активно здійснювали торгівлю електроенергією як на території ОЕС України, так і на території о. Бурштинський, але по укладених угодах за вільними цінами 99% обсягів припадає на ОЕС України.

Таким чином, станом на 21 лютого котирування УЕБ були наступними: 1550 грн. на базове навантаження, 1200,04 на пікове навантаження в ОЕС України та 1700 грн. на пікове навантаження для о. Бурштинський.









Станом на 20 лютого частка атомної генерації становила 54,31%, ТЕС – 29,11%. Загалом у лютому виробіток АЕС знижувалася, а ТЕС зростав, але не суттєво, що очевидно пов’язано з несезонно теплою погодою для зими. 20 лютого середньодобове виробництво електроенергії склало 18,3 ГВт, що на 1,18 ГВт менше ніж 13 лютого. Загалом скорочення було досягнуто за рахунок скорочення відпуску ТЕЦ та ВДЕ і загалом становив 2,43 ГВт, яке порівняно з 13 лютого знизилось майже на 0,8 ГВт. із зменшенням у структурі генерації на 4 в. п.



Протягом останніх двох тижнів ціни РДН зберігали легку динаміку до зростання, яка була найбільш яскраво вираженою 19-21 лютого. Середньодобове значення купівлі-продажу електроенергії протягом останніх двох тижнів становило 144 тис. МВт.год. в ОЕС України та 13 тис. МВт.год. на території о. Бурштинський. У ОЕС України зміна ціни була більш динамічною, ніж на Бурштинському острові. Спостерігались декілька цінових мінімумів (у торгах на 13-14 лютого), а також денних максимумів (15, 20 лютого та ін.). Серед причин даного явища: температура вище звичайних значень, а також надлишок пропозиції на ринку.



Спотові ціни у Західній Європі були загалом нестабільними та простежувався легкий тренд до зниження. Таким чином, 20 лютого ціна базової електроенергії у Франції становила 30 євро/МВт-год., в Угорщині – 41 євро/МВт-год., у Польщі – 48 євро/МВт-год. На березень у лютому електроенергія торгувалась по цінах в діапазоні 34-46 євро/мегават. У п’ятницю на прогнозах м’якої теплої погоди ф’ючерсні контракти на березень впали в ціні. Попит на електроенергію знижується через те, що температури були в основному вище минулого тижня, разом з більш низькими цінами на газ, вугілля та викидами CO 2 є фундаментальними причинами зниження цін. Очікується, що в останній тиждень лютого більшість ринків збережуть цю невелику тенденцію до зниження.



За останні два тижні відбулося близько 180 тендерів із закупівлі електроенергії бюджетними установами. Загалом закуплено електроенергії на суму 851 млн. грн., з них 724 млн. грн. - в 20 найбільших закупівлях. Коливання ціни були яскраво виражені - від 1 до 3,26 грн. за кВт. год.. Але загалом середня ціна склала 1,89 грн./кВт.год. Найбільший контракт отримала компанія Енергогазрезерв. Вона поставить Східному ГЗК 176,9 млн. кВт.год. електроенергії за початковою ціною 1,96 грн./кВт.год.



НКРЕКП планує включити восьму годину ранку в години максимального навантаження. Національна комісія, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг, 25 лютого планує внести зміни до Правил ринку «на добу наперед» та внутрішньодобового ринку, згідно яких пропонується з 1 березня 2020р розширити денний період доби (години максимального навантаження) – він починатимуеться не з 08:00 (як зараз), а з 07:00 і триматиме до 23:00. Комісія пропонує змінити години мінімального навантаження та встановити їх з 00:00 до 07:00 та з 23:00 до 24:00. На сьогодні вони встановлені з 00:00 до 08:00 та з 23:00 до 24:00. Таким чином, буде збільшений проміжок годин максимального навантаження за рахунок включення в нього восьмої години ранку. Нововведення планується застосувати з 1 березня 2020р.

Енергоатом: зміни в правилах ринку електроенергії завдадуть збитків держпідприємствам. в проекті рішення регулятора передбачаються зміни механізмів ціноутворення небалансів та ціноутворення на балансуючому ринку. За оцінкою НАЕК "Енергоатом" зазначені зміни призведуть до збитків державних компаній "Енергоатом" та "Гарантований покупець", якому "Енергоатом" зобов’язаний продавати 85% виробленої на АЕС електроенергії. Причина - відсутність стимулів для постачальників купувати на ринку на добу наперед, адже різниця між цінами на РДН та БР буде незначною, а розрахунки з генерацією на балансуючому ринку відбуваються із затримкою у 10-15 днів. В такій ситуації додаткові збитки понесе державне підприємство, яке є оператором АЕС та виробником половини електроенергії в Україні.

Розслідування НКРЕКП: гравці маніпулювали ринком, завищуючи обсяги продажу у нічні години. На нараді в НКРЕКП 14 лютого розглянули детальні результати роботи на ринку на добу наперед та внутрішньодобовому ринку за січень та першу декаду лютого 2020 року та констатували, що деякі компанії при продажі електричної енергії суттєво знижують рівень заявлених цін та значно збільшують заявлений обсяг у нічні години доби, що свідчить про маніпулювання ринком. При цьому відсутнє підтвердження вказаних заявок реальним фізичним/імпортованим обсягам електричної енергії. За результатами розслідування комісія вирішила попередити учасників ринку про недопустимість подібної ринкової поведінки, а також доручила ДП «Оператор ринку» припинити участь тих компаній, які знову порушать правила ринку.

Норвезький енергетичний регулятор RME вимагав пояснення від TSO Statnett, після кількох оманливих повідомлень ринку про наявну потужність передачі через новий публічний веб-сайт Nordic transparency, керований TSO. RME просить Statnett роз’яснити причини помилки та наскільки масштабні збої - повідомив регулятор у листі до Statnett.