Для ТБ "УЕБ" 2019 рік був знаковим за напрямком "Електроенергія". На засіданні уряду 5 червня було прийнято постанову "Про затвердження Порядку проведення електронних аукціонів з продажу електричної енергії за двосторонніми договорами та Порядку вибору організаторів аукціонів, уповноважених на організацію та проведення електронних аукціонів з продажу електричної енергії за двосторонніми договорами", згідно з якою Українська енергетична біржа обрана організатором проведення аукціонів з продажу електроенергії державної генерації. Для збереження пільгової ціни (ПСО) використовується механізм забезпечення населення електричною енергією виробленою державними компаніями "Енергоатом" та "Укргідроенерго", вартість електроенергії яких є найнижчою в Україні.

Перші аукціони з продажу електричної енергії за двосторонніми договорами пройшли 27 червня, в рамках Положення про покладення спеціальних обов’язків (ПСО).

За результатами 2019 року на ТБ "УЕБ" було проведено 175 аукціонів з продажу базового, пікового, позапікового та пікового навантаження неробочого дня електроенергії, з них 18 аукціонів на виконання ПСО для забезпечення загальносуспільних інтересів та 8 комерційних сесій. Загалом у 2019 році на ТБ "УЕБ" за напрямком "Електроенергія" акредитований 191 учасник.

Протягом шести місяців було сформовано 302 стартових позиції в торговій зоні "ОЕС України" та 237 в зоні "БуОс" на продаж/купівлю ресурсів різного типу навантаження. Загалом за 2019 рік загальний обсяг продажу електричної енергії на ринку двосторонніх договорів склав більше 45,1 млн МВт. год.(з ПСО). Реалізовані обсяги електроенергії по торговим зонам виглядають наступним чином: в зоні "ОЕС України" - 45 040 743 МВт. год., в зоні "БуОс" - 87 358 МВт. год, що складає відповідно 99,8%, та 0,2% від загального обсягу продажу. В тому числі, на Українській енергетичній біржі в зоні "ОЕС України" було реалізовано 39,8 млн. Мвт.год. електроенергії базового, пікового та пікового навантаження неробочого дня за регульованими цінами компаній, на яких покладені спеціальні обов’язки в новому ринку електроенергії - ДП НАЕК Енергоатом та ПрАТ Укргідроенерго.

"У 2019 році ми працювали над закріпленням позицій на ринку та розвитком нових напрямків. Зараз ми доводимо, що Українська енергетична біржа є дійсно найкращим майданчиком для торгівлі не лише природним газом, нафтопродуктами та рештою енергоресурсів, а і електроенергією та фундаментом функціонування в Україні конкурентного товарного ринку." - зазначив Генеральний директор Української енергетичної біржі О. Коваленко.