Від 14 лютого 2022 року Українська енергетична біржа розширює область використання кваліфікованого електронного підпису для учасників короткострокового ринку природного газу, що здійснюють торгівлю на торговій платформі з використанням програмного продукту «Енергетична торгова платформа» та клірингової системи в ГТС.

Відтепер на підставі укладеної на торговій платформі біржової угоди застосування кваліфікованого електронного підпису для підписання договору купівлі-продажу поширюється також на акт приймання-передачі природного газу, який формується кліринговою системою одночасно з відповідним договором і вважається підписаним сторонами в момент його укладання.

У випадку, коли оператор газотранспортної системи в результаті обробки отриманих від Біржі торгових сповіщень не погоджує передачу природного газу між учасниками торгів з причин, визначених Кодексом газотранспортної системи, та надає відповідне повідомлення Біржі договір купівлі-продажу вважається припиненим, а відповідний акт приймання-передачі природного газу вважається анульованим.

«УЕБ постійно прагне надавати учасникам ринку зручні умови для здійснення ефективної торгівлі на ринку природного газу. Із виходом оператора газотранспортної системи на короткостроковий ринок з метою балансування, активність на короткостроковому ринку зросла. Все більше продавців і покупців газу зацікавлені в торгівлі саме на короткостроковому ринку УЕБ. Розширення дії кваліфікованого електронного підпису на акт приймання-передачі спрощує оформлення торгових операцій для учасників», - зауважив Генеральний директор УЕБ О. Коваленко.