Продаж лісопродукції - популярний напрямок на електронних торгах, адже деревина має широкий спектр застосування. До 2019 року основною проблемою реалізації лісоматеріалу була відсутність прозорого механізму формування ціни, адже процес купівлі/продажу раніше відбувався за прямими договорами. У результаті цього бюджети на різних рівнях зазнавали колосальних збитків.

Змінити ситуацію має Закон №738-IX, згідно з яким купити лісоматеріали можна на ліцензованих торгових майданчиках, зокрема на аукціонах Української енергетичної біржі. Прозорість формування ціни на деревину та відкритість торгів є основними перевагами ТОВ УЕБ.

Ціна на деревину - як змінилася динаміка вартості лісоматеріалів

Вищезгаданий закон покликаний зробити ринок лісоматеріалів доступним та має вирішити наступні завдання:

• процедура продажу деревини має стати відкритою;
  • ліквідація будь-яких тіньових схем;
  • ведення обліку деревини;
  • створення прозорої бази даних про торги.

Ціна на деревину на аукціонах ТОВ “Українська енергетична біржа” є різною. Справа в тому, що вартість кубічного метра пиломатеріалу залежить від багатьох факторів:

• породи деревини;
  • розміру;
  • наявності дефектів.

За даними пресслужби ТОВ “Українська енергетична біржа”, після відкриття ринку лісоматеріалів значно зросла ціна деревини. У деяких лотах у результаті конкурентної боротьби відбулося підвищення вартості на 300-350%, а рівень реалізації лісопродукції у першому півріччі 2021 року склав понад 90%.

Участь в аукціонах ТОВ УЕБ має ряд переваг:

• прозоре формування ціни;
  • високий рівень конкуренції;
  • рівний доступ учасників до торгів;
  • широкий вибір лотів;
  • проста процедура подачі документів та участі в аукціонах.

На ТОВ УЕБ відбуваються торги електроенергією, нафтопродуктами, природним газом та іншими енергоресурсами.

Ціна деревини на аукціонах ТОВ “Українська енергетична біржа”

ТОВ “Українська енергетична біржа” надає доступ до аукціонів з продажу необробленої деревини. Швидко обрати потрібні торги можна за допомогою фільтрів, які відсортують лоти за вибраними параметрами.

Встановлено новий порядок проведення аукціонів з необробленої деревини:

• в одному лоті не може бути менше 10 кубічних метрів лісоматеріалів;
  • кожен лісгосп має свій прайс, де визначені мінімальні стартові ціни;
  • в лоті має бути представлена деревина одного виду та якості;
  • лісгосп за день має право продати більше однієї позиції на торгах.

У разі виникнення запитань щодо деревини і її ціни переходьте у розділ “Біржові котирування” на ueex.com.ua. Для консультації з нашими фахівцями, які дадуть відповіді на всі ваші запитання, телефонуйте за номером (044) 35-77-537.

Дізнатися про останні новини торгів лісом можна на офіційній сторінці ТОВ “Українська енергетична біржа” у Facebook. Також використовуйте Email-розсилку та зручний Telegram-бот.

На торговій біржі УЕБ можна купити необроблену деревину та стати учасником відкритого ринку лісоматеріалів.