15 квітня на Українській енергетичній біржі успішно відбулися перші операції з купівлі-продажу газу в ПСГ за новим алгоритмом через електронну платформу біржі. Ми отримали відгуки учасників торгів, які відзначають переваги нового інструменту - зручність, швидкість та надійність.

“Ми стали першими, хто скористався новою можливістю купівлі газу у підземних сховищах на “Українській енергетичній біржі”. Можемо впевнено сказати - український ринок газу вийшов на новий рівень. Усі операції автоматизовані та швидкі, процес відбувається онлайн та не потребує додаткових погоджень з продавцями ресурсу ПСГ”, - зазначив засновник ТОВ “Укренергоекспорт” Андрій Курмаз.

Так, за новим алгоритмом усі операції на торговій платформі синхронізовано з системою “Укртрансгазу”. Це забезпечує швидку апробацію та виконання угод. Усі операції відбуваються онлайн, що дозволяє значно зекономити час та скоротити документообіг.

“УЕБ та Укртрансгаз провели чудову роботу й створили зручний та ефективний ринковий інструмент для трейдерів. Рекомендуємо іншим компаніям долучатися до торгів та чекаємо на появу нових сервісів для роботи на ринку природного газу", - додав Андрій Курмаз.

Інший учасників торгів, начальник відділу торгівлі природним газом компанії “ДЕ Трейдинг” Михайло Росул також відзначає надійність системи та гарантію виконання угод, що забезпечується кліринговою системою УЕБ. Учасники торгів вносять гарантійні внески, а покупці також мають забезпечити наявність коштів необхідних для купівлі ресурсу на власному ескроу-рахунку. Після укладання угод, кошти автоматично переходять на рахунок продавця.

“Автоматизація процедури торгів природним газом у ПСГ - це безумовний прорив на ринку природного газу. Аукціони Української енергетичної біржі синхронізовані з системою Укртрансгазу, що гарантує легке отримання ресурсу у сховищі. Біржа також забезпечує розрахунки між учасниками угоди завдяки власній кліринговій системі.

Легкість та швидкість укладання угод дозволяють користуватися новим інструментом УЕБ як для трейдингу, так і для балансування. Такі події підтверджують - Україна впевнено наближується до стандартів роботи провідних ринків Західної Європи”, - поділився Михайло Росул.

Послуга біржових торгів газом у ПСГ, котру надають спільно Оператор газосховищ України та УЕБ, наразі поширюється на розмитнений газ. Та найближчим часом вона стане можливою і для газу, що зберігається в українських газосховищах в режимі «митний склад» та «митний склад+shorthaul». Відтак доєднатися до торгів зможуть іноземні трейдери, що працюють саме з нерозмитненим газом.