Сьогодні, 13 липня, відбулось засідання Аукціонного комітету з продажу електричної енергії, на якому було ухвалено рішення про запровадження механізму "чорного списку". Він передбачає створення переліку систематичних порушників на ринку електроенергії, яким тимчасово буде обмежено доступ до участі в торгах на електронних аукціонах з продажу електричної енергії за двосторонніми договорами, порядок проведення яких затверджений Кабінетом Міністрів України.

Аукціонний комітет проголосував за внесення змін до Регламенту організації та проведення електронного аукціону з продажу електричної енергії на Товарній біржі «Українська енергетична біржа».

Для ініціювання внесення до «чорного списку» покупця, який порушив взяті на себе зобов’язання за двостороннім договором купівлі-продажу електроенергії, продавець має подати обґрунтовану заяву до Української енергетичної біржі, що є організатором аукціонів та з урахуванням виключного переліку підстав:

• відсутність реєстрації покупцем в електронній платформі Укренерго куплених обсягів електроенергії
  • відсутність своєчасної оплати з боку покупця (підтверджується випискою з банку)
  • розірвання договору покупцем в односторонньому порядку

Згідно з прийнятими змінами недобросовісного покупця не буде допущено до наступних аукціонів з продажу електроенергії, ініційованих будь-яким з продавців, впродовж 6 місяців. У разі врегулювання обставин, що стали наслідком включення покупця до «чорного списку», зокрема, виконання покупцем зобов’язань за договором, його можуть знову допустити до участі в торгах. Це відбувається за письмовою заявою продавця та доданих до неї документів, що підтверджують факт врегулювання обставин. Прийняті умови діють до 1 вересня, якщо інше не буде додатково визначено Аукціонним комітетом.

"Це вимушене тимчасове рішення, прийняте Аукціонним комітетом, дозволить зберегти доброчесну поведінку учасниками ринку електричної енергії. Дотримання правил, запобігання маніпуляціям, є важливою складовою повноцінної та стабільної роботи ринку" — зазначив операційний директор УЕБ В. Брюховецький.