В п’ятницю 24 листопада 2017 року набула чинності Постанова Кабінету Міністрів України від 4 жовтня 2017 р. № 882 "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 р. № 570". Схвалений Урядом документ змінює правила продажу скрапленого газу, сирої нафти і газового конденсату власного видобутку для найбільших в Україні видобувних державних компаній "Укргазвидобування" і "Укрнафта".

Даною Постановою Уряд удосконалив механізм організації та проведення біржових аукціонів з продажу нафти сирої, газового конденсату власного видобутку і скрапленого газу, а також спеціалізованих аукціонів з продажу скрапленого газу для потреб населення. Головною метою прийняття Постанови є усунення виявлених в результаті діяльності аукціонного комітету прогалин та колізій в існуючому порядку проведення аукціонів, спрощення організаційно-технічних процедур і створення можливості участі в аукціонах більшої кількості потенційних покупців. Зокрема, передбачається можливість проведення електронних біржових аукціонів, скорочення строку підготовки до проведення аукціону, актуалізація розміру стартової ціни, можливість участі в аукціонах покупців-нерезидентів, спрощення процедури подання продавцями заявок на проведення аукціону, зміна підстав для відхилення аукціонним комітетом заявок на проведення аукціону, можливість проведення декількох додаткових аукціонів, уточнення вимог до покупців на спеціалізованих аукціонах з продажу скрапленого газу для потреб населення.

"Сьогодні ми стали свідками якісної трансформації ринку енергоресурсів в Україні. Перехід до електронних біржових торгів це запровадження найкращих європейських практик та гарантія прозорої та ефективної реалізації вуглеводнів державними компаніями. Приємно відзначити, що Українська Асоціація скрапленого газу, Укргазвидобування, Уряд та учасники ринку об’єднались в своєму прагненні побудови прозорого ринку та стали драйверами цих змін. Ми маємо досвід проведення як голосових, так і електронних торгів на різних ринках енергоносіїв. З впевненістю можемо заявити, що електронний формат проведення торгів дозволяє залучити більше учасників ринку та зробити саме проведення торгів конкурентнішим, а ціни на ресурси – більш ринковими та справедливими. Відповідно до запропонованих змін "Укргазвидобування" зможе виходити на торги не два рази на місяць, як було до цього, а щотижня. Приватні компанії продають свій ресурс на електронних торгах вже давно, і ефективність цього способу вже була неодноразово доведена", - заявив генеральний директор Української енергетичної біржі Олександр Коваленко.

У зв’язку з переводом аукціонів з продажу скрапленого газу на внутрішньому ринку виробництва Публічного акціонерного товариства "Укргазвидобування" в електронну форму, Товарна біржа "Українська енергетична біржа" запрошує учасників ринку скрапленого газу акредитуватися для участі в електронних торгах та пройти навчання роботи в Програмному продукту "Біржова електронна торгова система".