Аукціон по лісу на майданчику ТБ Українська енергетична біржа

Відповідно до ухваленої Кабінетом Міністрів у грудні 2019 року постанови «Про реалізацію експериментального проекту щодо проведення електронних аукціонів з продажу необробленої деревини», кожен великий аукціон з лісу в Україні проводитиметься за допомогою електронної системи Прозорро.Продажі. Цей крок ініціювало Міністерство енергетики і захисту довкілля. Його головною причиною стала відсутність прозорих та надійних механізмів продажу лісу-кругляка, внаслідок чого значна частина ринку перебуває в тіні.

Відкрита реалізація лісу-кругляка на аукціоні Прозорро.Продажі

На практиці проект почали реалізовувати 01 лютого 2020 р. і вже за шість тижнів він показав приголомшливий результат. Лісові господарства, які долучилися до продажу лісу на аукціоні ProZorro.Sale, прийняти участь у якому можна на онлайн-платформі ТБ «Українська енергетична біржа», вже отримали 35,9 млн. грн. прибутку. П’ятірка лісозаготівельних підприємств, що отримали найвищий дохід на прозорому аукціоні лісу в Україні, виглядає наступним чином:

1. «Кам’янський лісгосп» - 5,1 млн. грн.;
  2. «Малинський» - 4,1 млн. грн.;
  3. «Маневицький» - 3 млн. грн.;
  4. «Коростенське лісомисливське господарство» - 2,2 млн. грн.;
  5. «Народницький спеціалізований лісгосп» - 1,8 млн. грн.

Всього за цей час було оголошено 4 000 аукціонів лісу, на яких вдалося реалізувати 33 500 куб. м необробленої деревини. Отримані дані – пряме підтвердження ефективності публічних торгів, прийняти участь у яких просто зараз можна на майданчику sale.ueex.com.ua. Згідно урядової постанови, в Україні ліс на аукціон Прозорро.Продажі мають виставляти великі лісокористувачі, дохід яких у 2018 р. перевищував 10 млн. грн. Такі підприємства зобов’язуються продавати на торгах мінімум 1/4 частину від щомісячного планового обсягу заготівлі деревини, яка формується у лоти залежно від виду та класу якості.

В цілому ідея продажу лісу-кругляка на аукціоні ProZorro.Sale була позитивно оцінена експертами Європейської Бізнес Асоціації. На їхню думку, такий спосіб реалізації необробленої деревини є оптимальним, оскільки надає можливість контролювати сам процес та спрощує ведення обліку обсягів проданої сировини. До того ж, кожен аукціон лісу на Прозорро.Продажі забезпечує необхідними матеріалами вітчизняні деревообробні компанії, водночас останні отримують змогу чесно конкурувати за можливість отримання даних ресурсів.

Взяти участь в аукціонах з продажу лісу на електронному майданчику sale.ueex.com.ua

ТБ «Українська енергетична біржа» від самого початку успішно співпрацює з системою ProZorro.Sale. Наш майданчик впевнено займає лідируючі позиції у багатьох напрямках, за якими проводяться електронні аукціони. Беручи участь у торгах лісом на нашій платформі, ви можете бути впевнені:

• кожен аукціон лісу є повністю відкритим, а процедура продажу – конкурентною;
  • доступ до інформації про результат та переможця торгів публікуватиметься у вільному доступі;
  • найкращі фахівці допоможуть вам на всіх етапах участі в аукціоні по лісу.

На нашому YouTube-каналі ви знайдете корисні відео-інструкції, що допоможуть швидко освоїтися у сфері онлайн-аукціонів по лісу. Підпишіться на Telegram-бот та електронну розсилку і одразу дізнавайтеся про появу цікавих аукціонів!