18.05.2016 р. м. Київ

У вівторок, 17 травня 2016 року на торговому майданчику ТБ "Українська енергетична біржа" пройшли чергові біржові торги нафтопродуктами UGV-18, виробництва ПАТ "Укргазвидобування".

Всього на торги було виставлено 7 300 тонн нафтопродуктів. У підсумку біржової торгової сесії було реалізовано понад 3 820 тонн нафтопродуктів на загальну суму 63,567 млн грн на базисі поставки EXW Шебелинське ВПГКН з типом відвантаження – автотранспорт та залізниця.

За результатами проведених електронних торгів, ціни на бензин марки А-92-Євро зросли приблизно на 1,4%, сформувалися на рівні 22 716,67 грн/т при відвантаженні автотранспортом та 22 608,89 грн/т на залізничних партіях. Ціни на дизельне паливо сформувалися на рівні 17 063,33 грн/т при відвантаженні автотранспортом та 16 897,78 грн/т на залізничних партіях.

Загалом, за результатами торгів на УЕБ, ПАТ "Укргазвидобування" підвищило додатковий дохід на 1,537 млн. грн.

"Як ми й прогнозували у підсумку попередніх торгів, рівень попиту повернувся на нормальний рівень. Під час торгів ми спостерігали значне підвищення ціни майже по всіх позиціях, наприклад, учасниками торгів було зроблено 92 кроки на підвищення по дизпаливу на залізничних партіях та на 97 кроків автотранспортними партіями. Це свідчить про високий інтерес учасників та належний рівень конкуренції, який дозволяє виявляти справжній, ринковий рівень цін", - сказав генеральний директор Української енергетичної біржі Олександр Коваленко.

Як зазначили в консалтинговій компанії UPECO, з початку травня котирування на світлі нафтопродукти в Європі виросли на 4-5%, що відобразилось на оптових цінах в Україні. "Початок автомобільного сезону в Україні відзначили не тільки збільшенням попиту на пальне порівняно з попереднім періодом, але і зростанням цін", - зазначив аналітик консалтинговій компанії UPECO Олександр Сіренко. За даними експертів, за 15 днів травня в Україну було імпортовано 45,1 тис. т бензину і 150,5 тис. т ДП. На думку Сіренка на ринку відчувається незначний дефіцит пропозицій по бензинах.

Довідково: Торги енергоресурсами ПАТ "УКРГАЗВИДОБУВАННЯ" на торговому майданчику Української енергетичної біржі проводяться щовівторка на регулярній основі. У торгах приймають участь одні з найбільших трейдерів внутрішнього ринку. УГД повідомляло, що в березні переходить на випуск бензинів Євро-4. Дизельне паливо стандарту Євро-4 компанія зможе виробляти з вересня 2016 р.

---
Прес-служба УЕБ
тел.: (044) 232-14-31, E-mail: [email protected]