У Європі ціни продовжили тренд на пониження. На УЕБ активність учасників була стабільною, але попит був високим лише на ресурс грудня.

На УЕБ минулого тижня 9 компаній сформували 47 позицій на продаж/купівлю природного газу. Учасники здійснювали торгівлю ресурсами грудня, січня, лютого та газом в ПСГ. Ініціатори торгів оцінювали вартість тис. куб. м. ресурсу грудня за цінами від 4850 грн. з ПДВ, ресурсу січня – від 5300 грн. з ПДВ та ресурсу лютого – від 6185 грн. з ПДВ.

Результативними були торги на продаж ресурсу грудня за цінами в діапазоні 5020-5161,38 грн./тис. куб. м. На торгах були представлені компанії, що виставляли заявки на закупівлю ресурсу грудня та січня за досить привабливими стартовими цінами, проте низький попит не дозволив сформувати середньозважену ціну продажу. У п’ятницю, 13 грудня, було реалізовано 40 млн. куб. м. природного газу, що є найбільшим об’ємом реалізації на УЕБ у 2019 році за одну торгову сесію.

Таким чином, тиждень на Українській енергетичній біржі завершений наступними біржовими котируваннями: 5020 грн./тис. куб. м. на ресурс грудня та 5280 грн. за тис. куб. м. на ресурс в ПСГ.


Минулого тижня ціни на європейських хабах продовжили тренд до зниження. Так, загальне зменшення спотових цін, котирувань на наступний квартал та сезон становило 3% і лише контракти на січень подешевшали на 4% в середньому по європейських хабах. Поточного тижня в Західній Європі очікується м’яка погода та падіння вітрогенерації. Тому загальний тренд зміни спотових цін прогнозовано буде боковий. Досить стримані ціни на січень 2020 року, у тому числі, відображають позитивні очікування щодо урегулювання питання транзиту російського газу територією України.

Ціна нафти зберегла тенденцію на зростання минулого тижня і досягла 65 дол./барель у тому числі за рахунок очікування укладення торгової угоди США з Китаєм.



Імпорт природного газу за минулий тиждень становив близько 4 млн. куб. м. на добу та знизився нижче рівня внутрішнього видобутку, на 93,3%. Видобуток газу в Україні був відносно стабільним - 56,8 млн. куб. м. на добу. Споживання зменшилося близько 6%, та складало 128,60 млн. куб. м./день, ці зміни зумовлені передусім несезонно для грудня м’якою погодою. Відбір з ПСГ склав у середньому 68,07 млн. куб. м./ день, що на 13,3% менше ніж минулого тижня. Імпортні поставки природного газу з європейських напрямків становили в середньому 3,76 млн. куб. м. на добу і були рекордно низькими за 2019 рік. Значне зниження обсягів імпорту у грудні може бути пов’язано з рекордною заповненістю ПСГ та теплою погодою, яка не сприяє активному споживанню газу. Розподілені потужності 13 грудня становили 6,558 млн. куб. м. і склали 10% від технічних. За обсягом вільних потужностей лідирує пункт пропуску на кордоні з Словаччиною – 40,35 млн. куб. м./день. Станом на 11 грудня у ПСГ знаходиться 19,97 млрд. куб. м. природного газу, що на 2,5% менше за аналогічний показник тиждень назад.

Укртрансгаз підвів підсумки роботи ГТС України за 11 місяців 2019 року. З початку 2019 року в Україну імпортовано 14,0 млрд. куб. м. блакитного палива, що більше на 38% від аналогічного минулорічного обсягу. Внутрішній видобуток склав 18,9 млрд. куб. м., а споживання становило 22,7 млрд. куб. м.




У формі аукціонів було проведено близько 300 тендерних процедур. Бюджетні установи активно закуповують газ на опалювальний сезон. Загалом реалізовано близько 11 млн. куб. м. природного газу на суму близько 205 млн. грн. Найбільший контракт отримала компанія Дніпропетровськгаз збут. Вона поставить Дніпропетровській медичній академії Міністерства охорони здоров`я України 6 млн. 252 тис. куб. м. природного газу за початковою ціною 4,10 грн./куб. м. Загалом ціни коливалися у діапазоні від 4,10 до 10,86 грн. за куб. м. Середня ціна склала 5,78 грн. за куб. м.


Природний газ непобутовим споживачам цьогоріч продається за більш низькими, ніж вартість імпортного паритету, цінами завдяки повному запровадженню в цьому сегменті ринкових механізмів та збільшенню факторів впливу на ціну реалізації. Таку думку в коментарі ExPro висловив президент Асоціації "Надрокористувачі України" Роман Сторожев. "Якщо в минулому році ми в більшості випадків мали чітку прив’язку до європейських хабів TTF, CEGH, NCG, то сьогодні газ подекуди вже продається з дисконтом до них, оскільки на ціни впливає все більше факторів – як пропозиції приватних компаній, так і біржові котирування УЕБ, ціни контрактів-ОТС, що укладаються поза біржею, а також пропозиції імпортного газу, що зберігається в режимі "митний склад", - сказав Сторожев, зазначивши, що продаж газу непобутовим споживачам давно вже проходить за ринковими правилами.

Польща після відмови від російського газу купуватиме паливо в США, ЄС, Катарі та Норвегії. У 2019 Польща спожила 19 млрд. кубометрів газу, з них 4 млрд. куб. м. – це внутрішній видобуток, 9 млрд. куб. м. придбано в Росії, 3,5 млрд. куб. м. – в Євросоюзі і ще 2,5 млрд. куб. м закуплено у вигляді зрідженого природного газу (СПГ). Як випливає з матеріалів компанії, з 2023 року, коли закінчується контракт на закупівлю газу в Газпрому, Польща буде забезпечувати свій попит на газ за рахунок інших джерел. Так, PGNiG планує з 2023 по 2027 роки трохи збільшити споживання газу – приблизно до 23 млрд. кубометрів. За мінусом власного видобутку, який трохи впаде до 2027 року, інші джерела розподіляться приблизно рівномірно – близько 7–8 млрд. кубометрів газу на рік: Норвегія газопроводом Baltic Pipe, СПГ і газ з Євросоюзу.

Також PGNiG домовилася з ERU Management Services про спільну розвідку та видобуток газу на заході України. Угода, яка була оголошена PGNiG 9 грудня поширюється на діяльність на ліцензійній ділянці у Львівській області недалеко від польського кордону. Партнери планують пробурити там розвідувальну свердловину глибиною до 2500 метрів і зібрати геофізичні дані, щоб вибрати місця для додаткових свердловин.

Компанія Інкоргаз у першій декаді грудня здійснила дві тестові прокачки газу на експорт через ГВС "Берегдароц" (Угорщина) обсягом 1,3 та 1,1 тис. куб. м. Восени декілька компаній зазначали, що угорський оператор ГТС FGSZ блокує заявки українських експортерів на тестову прокачку газу через ГВС "Берегдароц" (через невигідність віртуального реверсу у невеликих обсягах). З огляду на низькі внутрішні ціни, деякі компанії в Україні всерйоз почали опрацьовувати можливості експорту. Наприклад, МЕТ 3 грудня подала до ДФС заявку на експорт 40 млн. куб. м. газу через ГВС "Германовичі" (Польща) протягом грудня 2019р – квітня 2020р.