На УЕБ минулого тижня 5 компаній ініціювали торгові сесії на купівлю-продаж природного газу. Основну увагу учасники приділяли ресурсу лютого та березня. Також були позиції на продаж ресурсу в ПСГ та, вперше, Нафтогаз Трейдинг запропонував ресурс квітня 2020 року.

Стартові ціни знаходились у дуже вузькому діапазоні – від 4500 до 5000 грн. за тис. м. куб. з ПДВ. Так, ресурс лютого було запропоновано за ціною від 4500 грн., березня – від 4580, квітня – від 4673 грн., газу в ПСГ – від 4550 грн. Незважаючи на те, що стартові ціни були максимально привабливими для покупця, попит це не стимулювало і середньозважені ціни продажу сформувати не вдалося.

Таким чином, біржові котирування ресурсу лютого на УЕБ залишаються на рівні 4700 грн./тис. куб. м.



Минулого тижня ціни на європейських хабах перебували на низькому рівні. Експерти європейських газових ринків вважають, що є фундаментальні причини збереження низької ціни, яка зберігатиметься до середини 2020 року: США та Іран будуть мати більший вплив на європейські ринки газу, а Росія буде відстоювати свою частку ринку, відповідаючи на цю конкурентну загрозу. Спотові ціни у Європі становили близько 121 дол./ тис. куб. м., контракти на місяць наперед були на 2% дешевшими, квартал наперед майже на 5%, дешевшими від поточних спотових цін. Загалом протягом минулого тижня спостерігалося зниження ціни. Дана тенденція очевидно буде продовжуватись найближчим часом, оскільки через спалах коронавірусу в Китаї декілька танкерів LNG змінили маршрут і, скоріше за все, доставлять вантаж у Європу, яка зараз є профіцитною по відношенню до скрапленого газу.



Імпорт природного газу за минулий тиждень становив близько 26,58 млн. куб. м. на добу, що майже в половину менше рівня внутрішнього видобутку – 56,18 млн. куб. м. Видобуток газу в Україні був відносно стабільним і складав 56 млн. куб. м./день. Впродовж звітного тижня спостерігалася тенденція до зростання поставок газу з Європи. Споживання складало 114,29 млн. куб. м./день. Відбір з ПСГ склав у середньому близько 31,53 млн. куб. м./ день. Станом на 5 лютого у ПСГ знаходиться 16,8 млрд. куб. м. природного газу, що на 6,8 млрд. м. куб. більше ніж за аналогічний показник минулого року.


У формі аукціонів було проведено приблизно 150 тендерних процедур. Бюджетні установи закуповують газ на опалювальний сезон. Загалом з найбільших тендерів реалізовано 10,9 млн. куб. м. природного газу на суму 58,8 млн. грн. Найбільший контракт отримала компанія ТОВ Укр газ ресурс. Вона поставить 2,2 млн. куб. м. природного газу за початковою ціною 5,01грн./куб. м. Ціни коливалися у діапазоні від 3,54 до 5,46 грн. за куб. м. Середня ціна склала 4,43 грн. за куб. м.


Туреччина на 40% скоротила поставки російського газу. Туреччина у 2019р. у порівнянні з минулим роком скоротила імпорт російського газу на 40% - до 14,4-14,8 млрд. куб. м. З них 4,35 млрд. куб. м. було транспортовано через Трансбалканський коридор, а 10,3-10,6 млрд. куб. м. – через «Блакитний потік». Скорочення імпорту відбулося на фоні зростання поставок газу з Азербайджану та збільшення закупівель LNG. Зокрема, Азербайджан за 11 місяців 2019р. наростив поставки в Туреччину на 29% - до 8,66 млрд. куб. м. Поставки газу з Ірану залишалися стабільними – на рівні 6,88 млрд. куб. м.

Болгарський постачальник газу Bulgargaz готується попросити Єврокомісію відновити антимонопольне розслідування проти Газпрому. 2018 року Європейська комісія завершила антимонопольне розслідування відносно Газпрому. Справа тривала сім років і закінчилася відсутністю штрафу, але з важливими умовами - російська компанія повинна була знизити ціни і припинити дії щодо запобігання доступу конкуренції на східноєвропейський ринок. Розслідування стосувалося передбачуваного зловживання Газпромом його домінуючим становищем на газових ринках Болгарії, Чехії, Естонії, Латвії, Литві, Польщі, Угорщини та Словаччини. Хід справи чітко визначив ринкові ціни на природний газ в Європі. Це ціни на хабах, а також середні ціни на кордоні для Німеччини, Франції та Італії. Болгарія стала країною, яка купує найдорожчий газ в ЄС.