Ціна газу: Україна та Європа. Огляд ринку


Січень традиційно розпочався не надто активною торгівлею, проте відзначився стрімким зростанням цін.

Українська енергетична біржа

У першій половині січня ініціаторами торгів природним газом були 8 компаній, які формували стартові позиції як на продаж, так і на купівлю. Найчастіше стартові позиції було сформовано на купівлю/продаж ресурсу в ПСГ, а також популярними були ресурси січня та лютого.

Стартові ціни ресурсів

Стартові ціни ресурсів змінювались нерівномірно, досить імпульсивно, але загалом даний тренд повторював динаміку європейських котирувань. Найдорожче ініціатори оцінювали ресурс лютого 2021 року – в середньому 8648 грн., найдешевше – ресурс ПСГ, в середньому по 8345 грн. за тис. куб. м.

Результати торгів ресурсами

Загалом протягом двох тижнів було реалізовано 105,5 млн. куб. м. природного газу. На початку місяця основна увага була сосереджена на ресурсі січня, якого було реалізовано 102,9 млн. куб. м. Переважна частина даних обсягів – продажі Нафтогаз Трейдинг з використанням нещодавно запровадженої опції, яка полягає в реалізації природного газу за післяплатою з використанням банківської гарантії.
Зростання цін на європейському ринку 11 січня стимулювало торгівлю в Україні, так, саме 11-13 січня на торгах було реалізовано майже 105 млн. куб. м. природного газу.

Реалізація в ЕТП останні 2 тижні

На короткостроковому ринку природного газу УЕБ учасники стабільно формували заявки та укладали угоди. Протягом останніх двох тижнів у Енергетичній торговій платформі реалізовано 259 тис. куб. м. природного газу. Динаміка добових цін була зростаючою. Суттєвий «стрибок» ціни спостерігався 12 січня (7% приросту), що загалом відповідало ситуації на середньостроковому ринку та динаміці європейських котирувань.

Європейський ринок

Ціни європейських хабів продовжують тренд до зростання. Найнижчі котирування спостерігались на угорському хабі CEEGEX, які станом на 15 січня становили 17,58 євро/Мвт-год, що рівнозначно 226 дол. за тис. куб м. На західноєвропейських хабах спотова ціна була вищою. Контракти на місяць наперед та квартал наперед в середньому за ціною були нижчими за поточні спотові ціни, до 19% нижче щодо контракту на сезон наперед.
У цінах нафти спостерігалась нерівномірна динаміка протягом останніх двох тижнів. Вартість ф’ючерсів на лютий нафти Brent станом на п’ятницю склала 55 дол. за барель.

Ціни контрактів з поставкою у відповідний строк, дол./тис. куб. м., 15/01/2020

Інструмент NCGCEGHTTFGaspoolTGE/POLPXCEEGEX/HUDEXСереднє значення
Day120,8820,1521,5520,9424,2617,5820,89
Feb2119,5718,6120,1619,6121,5716,5819,35
2Q2116,5817,0116,2016,3818,4116,8316,90
S-2116,5016,8216,1216,2518,2617,0416,83

Спотові ціни на європейському ринку зростали під впливом холодної погоди та збільшення цін на ринку Азії, що сприяло перенаправленню постачань скрапленого газу в цей регіон.

Котирування TTF DA, євро/мегават-год.

Баланс газу в Україні

Імпорт природного газу за два минулих тижні складав за середньодобовим значенням 14,2 млн. куб. м. По структурі переважав імпорт з Угорщини (92%), Словаччини (8%). Імпорт з Польщі продовжував бути на нулі. Обсяг внутрішнього видобутку залишається відносно стабільним та коливався в діапазоні близько 54 млн. куб. м. на добу, що дещо нижче від показників грудня. Відбір газу з ПСГ на 15 січня складав 96 млн.куб.м. Споживання поступово зростало на фоні холодної погоди. На 15 січня в сховищах України знаходилось 22,63 млрд. куб. м. природного газу, що становить 73% від загальної наповненості сховищ.

Показники балансу газу

Іноземні компанії, що зберігають природний газ в українських ПСГ, продовжували реекспортувати газ у європейському напрямку. Замовлення компаній на експорт до Польщі навіть перевищували можливості системи.

Публічні закупівлі

За останні два тижні кількість тендерів із закупівлі природного газу суттєво знизилась, по пов’язано з початком нового року, більшість закупівель на який були проведені в кінці минулого року. Загалом реалізовано природного газу на суму 400 млн. грн., 105 з яких відноситься до закупівлі Укртрансгазу. Державна компанія придбала 20,34 млн. куб. м. за ціною 6,23 з ПДВ у Еру Трейдінг. Інші компанії вигравали тендер за цінами у дуже широкому діапазоні – від 4 до 10 гривень за кубічний метр. Реалізований обсяг найбільших 15 контрактів складає 28 млн куб. м. Найбільший контракт, крім Еру Трейдінг, отримала компанія Кастум, яка поставить Виноградівській районній раді, що на Закарпатті, 1,3 млн. куб. м. природного газу за початковою ціною 4,05 грн./куб. м. Середня ціна тендерів склала 7,08 грн. за куб. м, порівняно з груднем рівень цін зріс на 2 грн. на кубічному метрі.

Найбільші тендери за 2 тижні

Цікаве за тиждень

Експорт Газпрому в далеке зарубіжжя в 2020 році впав на 10% на фоні викликаної пандемією кризи і скорочення попиту. Але це набагато краще за прогнози, що були складені на піку кризи. У країни далекого зарубіжжя Газпром в 2020 році експортував 179,3 млрд куб. м газу. Таким чином, обсяг експортних поставок став найменшим з 2016 року. Основними покупцями російського газу в далекому зарубіжжі є Німеччина, Італія, Австрія і Туреччина.

З початку 2021р запрацював новий Балканський газопровід в обхід України. Нова назва газопроводу - «Балканський потік», хоча останні роки він називався «Турецький потік». Причиною змін став законопроект США про санкції у відношенні до тих, хто бере участь у будівництві «Північного потоку – 2» та «Турецького потоку». Даний газопровід вперше дав можливість Росії транспортувати газ до центральної Європи південним напрямком - спочатку в Туреччину, а звідти через Болгарію до Сербії, Боснії та Герцеговини, Угорщини та Австрії. Причини цього виключно політичні, оскільки української ГТС більш, ніж достатньо для транспортування російського газу до Європи, повідомляє Expro.

Українські та іноземні зацікавлені сторони в газовій галузі розкритикували пропозиції міністерства енергетики щодо регулювання сегменту ринку газу менш ніж за півроку після його лібералізації. Проект документу викликав хвилю критики, після чого надходили повідомлення про те, що деякі компанії припинили торгівлю на українському ринку через невизначеність щодо майбутнього газового сектору. «Якщо уряд зобов’яже продати обсяги постачальникам для поставок домогосподарствам, це призведе до того, що Укргазвидобування не зможе покрити весь попит на свою продукцію. У такому випадку компанії довелося б вибирати, кому продати. Це відкрило б двері для корупції», - заявило європейське джерело.
Як повідомлялось пізніше, Уряд прийняв рішення зафіксувати верхню межу ціни для побутових споживачів на рівні 6,99 грн. за куб. м.