Ціна газу: Україна та Європа. Огляд ринку


Минулі два тижні компанії-ініціатори торгів були виражено активними на торгах, але попит з боку покупців виявився невисоким. Найбільше торгувався ресурс листопада та ПСГ. Ціни перебували в діапазоні 5900-6700 грн., з динамікою на зниження.

Українська енергетична біржа

Ініціатори стартових позицій були дуже активними у торгівлі природним газом на УЕБ минулого тижня. Так, було сформовано 219 пропозицій на продаж чи купівлю ресурсів листопада, грудня, 1 кварталу 21 року та ін. ресурсів. Загалом 12 компаній пропонували природний газ на продаж і 4 – на купівлю. На початку листопада учасники віддавали перевагу торгівлі ресурсом листопада та ПСГ.


Загалом найдорожчим з місячних ресурсів ініціатори стартових позицій оцінювали ресурс грудня та січня, але ще дорожчим був ресурс 1 кварталу 2021 року. Так, стартова ціна ресурсу 1 кварталу складала приблизно 6688 грн. за тис. куб. м. з ПДВ.


Хоч і спостерігалась значна кількість пропозицій до продажу ресурсів, попит у кінці жовтня – на початку листопада був досить низьким. Загалом реалізовано 10,76 млн. куб. м. природного газу, переважна більшість з якого – ресурс листопада.
У цінах спостерігалась динаміка на пониження, що загалом відповдає тренду європейських котирувань. Так, ціна ресурсу листопада протягом двох тижнів знизилась на 11% і досягнула значення 6000 грн., ціна ресурсу ПСГ – знизилась на 9%, досягнувши значення 6100 грн. за тис. куб. м. з ПДВ.

На короткостроковому ринку природного газу УЕБ помітно зросла активність. У Енергетичній торговій платформі постійно наявні та оновлюються заявки як на купівлю, так і на продаж. Протягом останніх двох тижнів було реалізовано більше 400 куб. м. для цілей балансування. Ціна, що склалась станом на четвер, 5 листопада, складала 6 227,50 грн. за тис. куб. м.

Європейський ринок

На європейських хабах спостерігалось відчутне падіння цін протягом останніх двох тижнів за рахунок зниження загального споживання і збереження постачання, що викликало надлишок ресурсу на ринку. Невизначеність щодо виборів у США, а також поширення захворюваності Covid-19 могли бути другорядними факторами мінливості цін на паливному ринку.


Ціни контрактів з поставкою у відповідний строк, євро/Мвт-год., 05/11/2020

ІнструментNCGCEGHTTFGaspoolTGE/POLPXCEEGEX/HUDEXСереднє значення
Day114.1112.7014.4014.4316.2813.0714.16
Dec2014.2913.7614.4314.3316.2413.8414.48
1Q2114.55114.06814.62214.49716.4513.8715.16
S-2113.58113.7813.34313.51314.9014.1714.34

На австрійському хабі CEGH котирування станом на 5 листопада становили 12,70 євро/Мвт-год, що рівнозначно 158 дол. за тис. куб м. На інших хабах спотова ціна була вищою – до 16 євро. Контракти на місяць наперед були на 2% дорожчими, квартал наперед - на 7%, сезон наперед - на 1% дорожчими від поточних спотових цін. В результаті початку зимового сезону розрив між спотовими цінами та ф’ючерсними на поточний сезон суттєво скоротився останнім часом. Ціни на нафту суттєво коливались протягом останніх двох тижнів, вартість ф’ючерсів на січень нафти Brent станом на п’ятницю складала 40 дол. за барель.

Баланс газу в Україні

Минулі два тижні показник імпорту продовжував знижуватись, а споживання зростало за рахунок збільшення відбору з ПСГ. Видобуток залишався на стабільному рівні. Основна частина імпортних потоків відносилась на Словаччину, а також Угорщину. З іншого боку, на початку листопада постачання з Польщі знизилось до нуля. Закачування в сховища нещодавно змінилось на відбір. Приміром 4 листопада було відібрано 37 млн. куб. м.


Заповненість сховищ починає знижуватись. Зараз у сховищах наявно 28 млрд. куб. м. природного газу.

Публічні закупівлі

За останні два тижні було проведено близько 80 тендерів із закупівлі природного газу бюджетними установами. Загалом з найбільших тендерів (топ-20) реалізовано майже 5,8 млн. куб. м. природного газу на суму 32,4 млн. грн. Найбільший контракт отримала компанія ТОВ "ГАЗЕНЕРГО-ТРЕЙД", яка поставить квартирно-експлуатаційному відділу у м. Львові 1,2 млн. куб. м. природного газу за початковою ціною 5,94 грн./куб. м. Середня ціна зросла та склала 5,67 грн. за куб. м., що пов’язано з початком зимового сезону. Ціни коливалися у діапазоні від 4,99 до 7,18 грн. за куб. м.


Цікаве за тиждень

Трейдери розпочали реекспорт газу в режимі shorthaul. За 10 місяців 2020 року Оператор газотранспортної системи України (ОГТСУ) протранспортував з країн ЄС в Україну в режимі shorthaul 6,1 млрд куб. м газу. Майже весь цей обсяг наразі зберігається в підземних сховищах газу (АТ «Укртрансгаз») і 0,015 млрд куб. м було реекспортовано назад в країни ЄС на замовлення власників цього газу. «Зі зміною сезонів трейдери почали перші відбори свого газу зі сховищ і його рекспорт назад в країни ЄС. Також зауважу, що в останню декаду жовтня збільшився потік з українських ПСГ до Угорщини. Українська ГТС і нові зручні послуги – shorthaul та митний склад – дають змогу операторам суміжних ГТС покрити не тільки комерційний попит, але і уникнути ситуацій ризиків перебоїв постачання природного газу», – прокоментував Євген Тодоров, комерційний директор ОГТСУ.

Експортери газу зустрілися з членами OPEC, щоб обмінятись ідеями. Члени картелю експортерів нафти Opec вперше в режимі он-лайн зустрілися зі своїми колегами на Форумі країн-експортерів газу (GECF) 4 листопада. У спільній заяві вони говорили про "посилення співпраці між двома організаціями в рамках Opec-GECF Енергетичний діалог". Як і у випадку з нафтою, ринки LNG були надмірно забезпечені ще до настання пандемії Covid-19, тому виробники будуть шукати шляхи скорочення виробництва, щоб підтримати ціни. Opec та Росія регулярно зустрічаються, щоб домовитись про скорочення видобутку сирої нафти.

В Україні держава планує зобов’язати газовидобувні компанії і імпортерів продавати частину свого газу на біржі. Мета цього - розвиток конкуренції на ринку. Про це заявив Андрій Герус в ході Шостого українського газового форуму, повідомляє Kosatka.Media. За його словами, Україні потрібно додатково працювати, щоб покращилася конкуренція на ринку газу - і в частині зміни постачальників, і в частині конкуренції за ресурс - газ.


Шановні клієнти!

Українська енергетична біржа здійснює запуск короткострокового ринку природного газу в Україні – ринку добового балансування!

З метою отримання можливості ефективно врегульовувати свої небаланси, запрошуємо всіх замовників послуг транспортування на ринку природного газу пройти акредитацію та отримати доступ до короткострокового ринку природного газу.

З повним списком акредитованих компаній за напрямком можна ознайомитись за посиланням: