30 червня — 1 липня Українська енергетична біржа (УЕБ) була представлена на Позачерговій 4-й Кризовій нараді SEEGAS JSC бізнес-девелопером Ліссе Герт ван Вліт. Центральним елементом дводенного гібридного заходу була регіональна безпека постачання та цінова ситуація на газових ринках у регіоні Південно-Східної Європи у світлі регіональних ініціатив щодо транскордонного співробітництва та кризи високих цін на енергоносії у Європі.

Першого дня Секретаріат Енергетичного співтовариства, ЄБРР та ENTSOG представили оновлену інформацію про дії та ініціативи у зв’язку з нещодавньою російською агресією проти України. Секретаріат Енергетичного співтовариства поінформував учасників про останні події. Після цього ЄБРР представив оновлену інформацію про свою «програму кризового реагування ЄБРР», а ENTSOG докладно розповіла про свою структуру координації дій у надзвичайних ситуаціях із TSO. Представники USAID представили аналіз можливості додаткових постачань СПГ до України. Секретаріат Енергетичного співтовариства представив SEEGAS JSC попередні результати дослідження ситуації з постачанням у регіоні. Це включає проект, спеціально присвячений Трансбалканському маршруту.

Оператори газотранспортної системи, що беруть участь, представили оновлену інформацію про регіональні маршрути транспортування та можливості диверсифікації поставок газу. Були представлені GTSOU та Укртрансгаз, які наголосили, що Україна готова запропонувати європейським партнерам сховища до 10 млрд м3 природного газу які зараз активно обговорюються на європейському ринку. Українські складські потужності є найбільшими в Європі, близько 80% із них розташовані на заході країни. Крім того, GTSOU поінформував членів про роботу, виконану із сусідніми країнами, для забезпечення надійного потенціалу. Також вони повторили прохання скасувати винятки із законодавства Німеччини, надані «Північному потоку-1», та перемістити обсяги газу на український маршрут.

Другий день був присвячений ситуації на біржах у регіоні та запропонованим спільним ініціативам. Бізнес-девелопер УЕБ Ліссе Герт ван Вліт розповів про стан українського ринку газу. Навіть в умовах воєнного стану УЕБ організує торги за звичайним графіком та ціни відносно стабільні, хоча активність торгів на всьому українському ринку значно знизилася. Ліссе ван Вліт згадав, що газ в Україні, як і раніше, продається нижче, ніж у Європі, приблизно на 15 євро/МВтг (травень). Таким чином, він зробив висновок, основним ресурсом на ринку став ресурс вітчизняного виробництва, до якого прив’язаний весь ринок. Торги на короткостроковому ринку газу УЕБ проходили відносно активно, на відміну від аукціонів. Загалом за травень на короткостроковому ринку реалізовано 797 тисяч кубометрів газу, що у шість разів більше, ніж у квітні.

Він нагадав учасникам, що УЕБ та Укртрансгаз запустили механізм біржової торгівлі газом, який зберігається у режимі Митний склад. У зв’язку з початком війни аукціони ще проводилися, хоча раніше до транскордонного продукту був великий інтерес. З нещодавньою пропозицією ЄС про обов’язкове зберігання газу, в якому згадувалась Україна, механізм торгівлі газом у сховищах може стати більш актуальним. Нарешті пан Вліт зазначив, що УЕБ вже відкрила секцію з торгівлі електроенергією на експорт після успішної синхронізації України з ENTSOE. Цей механізм дозволить українським продавцям розміщувати замовлення на продаж та вказувати експортний кордон, а покупцям з ЄС розміщувати замовлення на покупку за тими самими механізмами.

Крім інших бірж, що представляють ситуацію на своїх ринках, Європейська комісія представила свою Регіональну енергетичну платформу ЄС Південно-Східна Європа для добровільних спільних закупівель газу. Також ACER представила свій аналіз реакції Європи на повну зупинку постачання російського газу. Крім того, Europex та EFET поділилися своєю думкою про поточні високі ціни на сировинні товари та волатильність на ринку. Учасники також торкнулися ролі операторів ринку та реакції на кризу газового ринку.

Серед учасників були представники Gaz Systems, TGE, CEEGEX, FGSZ, CEGH, GTSOU, UEEX, Moldovatransgaz, Transgaz, BRM, BGH, HENEX, DESFA, EPIAS/EXIST та GNEX, а також представники ACER, ENTSOG, Європейської комісії, ЄБРР, USAID, EFET, Europex та торгові компанії. Об’єднаний керівний комітет збирається вчетверте після підписання Меморандуму зацікавлених сторін про міжрегіональну співпрацю для розвитку інтегрованого газового ринку Південно-Східної Європи. Після внутрішнього узгодження повний список висновків цієї зустрічі буде передано до Європейської комісії та оприлюднено.

4th SEEGAS JSC